Ahogy korábban beszámoltunk róla, március 2-án első magyar sorozattervként mutatkozik be a Berlinale Co-Pro Series Pitch eseményén a Balaton Brigád. Rendezője Enyedi Ildikó, megalkotója az HBO egykori kreatív producere és az Aranyélet vezető-írója, Krigler Gábor, aki Lovas Balázs és Lengyel Balázs forgatókönyvírókkal dolgozik rajta. Krigler Gábor és a Joyrider nevű gyártócégének társalapítója, Krigler-Tóth Emőke a HVG.hu-nak mesélt a magyar tengernél játszódó, szocialista kémtörténetről.

Az interjúból kiderül, hogy a sorozatnak nincs köze Dalos György azonos című regényéhez, Balaton Brigád nevű Stasi-különítmény a valóságban is létezett, a nálunk nyaraló kelet- és nyugat németek megfigyelésére szervezték. Az, hogy sorozat formájában érdemes lenne foglalkozni vele, Kriglerben még az HBO-nál töltött idő alatt merült fel, de ott nem tartottak igényt az ötletére. Először német rendezőt akartak keresni a projekthez, de aztán inkább úgy döntöttek, hogy magyar kezekbe adják. Enyedi Ildikót kérték fel, mivel már a Terápián is együtt dolgoztak, ráadásul az Arany Medve-díjas rendezőnek a férje útján német kötődése is van.

Ami nagyon érdekelt ebből, az az, hogy a Stasi-ügynök fejében legyünk, aki döntően a gonosz tudna lenni egy kémsztoriban, de az ő szemszögéből fejtjük fel, hogyan gondolkodtak ők, hogyan hozták meg a maguk kompromisszumait ” - árulta el a nemzetközi közönségnek készülő tervről Krigler Gábor. A sztori négy fő szálon fut, ebből az egyiknek magyar a főhőse, de “70 százalékban német történet.

A projekt még azelőtt indult, hogy az NFI kiírta volna a sorozatok fejlesztését támogató pályázatát, így eredetileg a német piacra akarták eladni, magyar részvétel nélkül. A lehetséges német partnerrel való tárgyalások viszont egyre húzódtak, majd beütött a Koronavírus és a németek is kiszálltak. A finanszírozási terveiket azóta átalakították, itthonról a költségek kisebb hányadát szeretnék biztosítani, a nagyobb részt külföldről beszerezni.

Krigler-Tóth Emőke elmondta, hogy egy másik történelmi témájú sorozaton is dolgoznak: A bátorság iskolája a Balatonbogláron bújtatott lengyel menekült gyerekekről szól, Petrik András és Horváth Áron írók vesznek részt a lengyel koprodukcióként készülő projektben.

Iszonyúan izgalmas, hogy csinálunk egy gimis sorozatot, ahol a téteket teljesen más megvilágításba helyezi, hogy kint embereket ölnek a második világháborúban, a szereplők családjai talán már nem is élnek, és közben bármikor megérkezhetnek a németek” - mondta el a kalandos történetről Krigler Gábor, amiben valós történelmi figurák, a mentésben résztvevő Ujszászy István, valamint Karády Katalin „felturbósított sorozatkarakter-változata” is szerepet kap. A tervet a Nemzeti Filmintézet sorozatok fejlesztésére kiírt pályázatára is érdemesnek látták beadni.

Forrás: HVG.hu / Címlap: Krigler Gábor (fotó: Media1)