,,Izgatottak vagyunk, hogy Kristen Stewart elvállalta ezt a különleges feladatot. Ő generációjának egyik legtehetségesebb és sokszínűbb színésze. Feledhetetlen karaktereket kelletett életre, Bella Swantól a walesi hercegnéig. Fiatal, ragyogó és lenyűgöző alakításokkal a tarsolyában Kristen Stewart tökéletes kapcsot képez az Egyesült Államok és Európa között" — nyilatkozták Mariette Rissenbeek és Carlo Chatrian fesztiváligazgatók.

Kristen Stewartot Hollywood legtehetségesebb fiatal csillagai közé sorolják. 1999-ben, kilenc éves korában szerepelt először filmben. Három évvel később már Jodie Foster oldalán volt látható David Fincher Pánikszoba című thrillerjében. A nemzetközi áttörést az ötrészes, 2008 és 2012 között futó Alkonyat-saga hozta meg neki. Stewart előszőr 2010-ben, a Mallory szerint a világ című függetlenfilm kapcsán vett részt a Berlinalén, és ugyanebben az évben elnyerte a legjobb pályakezdő színésznek járó BAFTA-díjat.

2014-ben az első amerikai színészként vehette át a francia César-díjat a Sils Maria felhői című filmért, 2018-ban részt vett a cannes-i filmfesztivál zsűrijében. 2019-ben a velencei filmfesztiválon bemutatott Charlie angyalai című akciófilmben játszott főszerepet, 2021-ben Pablo Larraín Spencer című, Diana hercegnőről szóló életrajzi filmjében nyújtott Oscar-jelölt alakítását. Kristen Stewart jelenleg első nagyjátékfilmes rendezésén dolgozik, amely Lidia Yuknavitch The Chronology of Water című bestsellerén alapszik.

A 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivált 2023. február 16. és 26. között rendezik meg. 

Forrás: Berlinale / Címlapkép: Kristen Stewart a 2022-es cannes-i filmesztiválon / Forrás: ETonline