Az idén 50 éves jubileumát ünneplő szolnoki filmfesztivál 2018-ban Alexandre Trauner ART/Film Fesztivál néven újult meg, kiegészülve egy európai egészestés nagyjátékfilmes szekcióval ugyanakkor megőrizve a hagyományokat. Ennek megfelelően a szervezők páros évben képzőművészeti, páratlanban a tudományos tematikájú filmeknek hirdetnek versenyt.

2019-ben a Láthatóvá Tett Tudomány és a Fiatal Rendezők Kisjátékfilm és Animáció kategóriában rekord számú, 114 országból több mint 3000 filmet neveztek. Az előválogatás során a zsűri 92 alkotást választott be a versenyprogramba, továbbá 33 filmet a panoráma szekcióba, ahol a filmek nem kerülnek díjazásra, témájuknál fogva viszont a zsűri érdemesnek tartotta ezeket az alkotásokat a közönség elé tárni.

A tudományos zsűri tagjai Dr Kóczy Á. László, matematikus, közgazdász, Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora és Ferenczy Gábor, filmrendező, forgatókönyvíró. A fiatal filmesek műveiről Barkóczi Janka filmkritikus, filmtörténész, Nagy Péter média-értés oktató, újságíró és Klucsik Edit televíziós újságíró, a SZTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék televíziós szakirány vezetője hozott döntést.

Susan Kucera: Élet a jövő múltjában (fotó: ATAFF)

A versenyfilmek témája, hosszúsága, műfaja igen változatos, a 4-5 perces animációk és az egész estés dokumentumfilmek ugyanúgy megtalálhatók a műsorban, mint a természetfilmek, háborús témával vagy technológiával foglalkozó alkotások. Paleontológia, oknyomozás, pszichológia, matematika és szobrászat, orvostudomány, állat- és környezetvédelem, bio élelmiszerek és művészetek mind-mind az idei fesztivál színes programjának a szereplői.

Számos magyar alkotó filmje is szerepel a versenyprogramban, köztük Tóth Zsolt Marcell és Molnár Attila Dávid természetfilmesek több alkotása, Lichter Péter kísérleti filmje, Poroszka Magyar Zsolt és Jurkovics Milán méhekről szóló filmje, Ötvös Bertalan első rendezése a Madárkórház, Mátai András és Csapó András indonéz törzsekről szóló filmje.

Az ATAFF erősödő hírnevét a nemzetközi filmszakmában mi sem jelzi jobban, mint az egyre növekvő számú külföldi filmes, aki elkíséri filmjét Szolnokra. A fesztivál idén többek között Argentínából, Azerbajdzsánból, Hollandiából, Izraelből, Szerbiából fogad delegációkat a magyar művészek mellett. A szervezők fontosnak tartják azt is, hogy minél több fiatal filmes vegyen részt a rendezvényen, ezért számos hazai és külföldi filmes iskolával szoros kapcsolatot ápolnak, idén 7 egyetem részvételének biztosítanak lehetőséget a szervezők.

A programot az ATAFF oldalán lehet böngészni.

Forrás: ATAFF / Borító: Yulia Kushnarenko - Föld