A fesztivál a jól bevált és megszokott struktúrában, azaz 3 nap leforgása alatt 15 egyórás blokkba szerkesztve nyújtja át az érdeklődőknek a 24 ország részvételével összeállított programot.

Természetesen ismét az úgynevezett magas audiovizuális kapacitással rendelkező országokból kerültek a legtöbben a versenyprogramba, hiszen ők küldték a legtöbb nevezést, élen a németek 110 körüli nevezésével, aztán a spanyolok kerültek még 100 nevezés fölé a harmadik helyen pedig megosztoztak a francia, a magyar és az amerikai rövidfilmesek 75 körüli rövidfilmmel.

Deák Kristóf: A legjobb játék

A szokásos nemzetközi kavalkád sem marad el, az eddig említett nemzetek mellett ezúttal is láthat majd a publikum koszovói kooprodukciót, svéd, uruguay-i, kanadai, iráni vagy épp izlandi alkotást is a versenyben. Valamennyi blokkban képviseli majd a hazai színeket egy magyar alkotás valamint egy animációs és/vagy kísérleti film is mindenütt helyet kapott.

A hazai pályán versenyző magyar alkotások között több visszatérő versenyző is akad, mint Odegnál Róbert vagy épp Kis Hajni, de felbukkan majd az Oscar-díjas Deák Kristóf is legújabb rövidfilmjével. Sőt, olyan rövidfilmesek is bejutottak a versenybe, akik korábban már díjazottak voltak a fesztiválon, mint Tóth Barnabás, Vácz Péter vagy Kovács István. 

Tóth Barnabás: Susotázs

A központi helyszín, a keddi megnyitó és a szombati díjkiosztó közötti napokon ezúttal is a Puskin moziban lesz, az esti ismétlő vetítések az Art+ Cinemában lesznek, de újdonságként minden nap este vetítenek majd panoráma programot az Olasz Kultúrintézetben is, a házigazda olasz est mellett portugál, török, örmény, észt bemutatókkal, de itt kerül megrendezésre a Visegrádi négyek bemutatója is, a Puskin moziban pedig az Izrael70 elnevezésű válogatás.

Ismét megszervezésre kerül majd a szombati magyar panoráma nap, melyen a versenybe nem jutott valamennyi magyar alkotást levetítik az érdeklődőknek, valamint partnerfesztiválok, workshopok bemutatói és egy visegrádi együttműködés is szerepel a programban. A versenynapok végén ismét nyilvános zsűri konzultáció lesz 20 órától a Trafik Klubban, mely egyébként 22 órától az esti koncertek helyszíne is lesz.

Részletes program a BuSho holnalpján olvasható.  

Forrás: BuSho