Öt magyar alkotó Annecy-ban

A Kecskemétfilm és a Studio Baestarts animációi, valamint Mendrei Miklós, a MOME hallgatójának vizsgafilmje versenyez az animáció elsőszámú szemléjén, a ma kezdődő Annecy Filmfesztiválon. -  tudatta a Magyar Filmunió. A 63 ország részvételével megrendezendő közel 300 alkotást felvonultató, az „Alpok gyöngyszemeként” ismert Annecy filmfesztiválra öt alkotás érkezik Magyarországról.



A Kecskemétfilm Stúdió a televíziós sorozatok versenyében két alkotással indul. Szoboszlay Eszter Fejlakók című sorozatnák második része, a Szomszédolás és Nagy Lajos Köcsögkirály című magyar népmeséje kapott meghívást. Ugyanebben a válogatásban a Studio Baestarts-ban készült két animáció is ringbe száll. Az Alexei Alexeev rendezésében készült Log Jam című nagysikerű sorozat első része tavaly Annecy-ban elnyerte a SACEM díját, most további négy epizód kapott meghívást. A Log Jam sorozat egyes részeit a budapesti Puskin mozi műsorára tűzte, minden – a mozi nagytermében vetített – egészestés film előtt levetítenek egy-egy epizódot. A Studio Baestarts másik alkotása, a Gyerekdalok szintén a 41 meghívott televíziós sorozat között indul Annecy-ban. Az epizódok ismert magyar gyermekdalokat dolgoznak fel, rendezője Hegyi Magdolna. A nagyvilágból hatvan szerencsés egyetemi hallgató vizsgafilmjét hívták meg „az animáció Cannes-jaként” számon tartott Annecy filmfesztivál szervezői. A budapesti MOME-ről Mendrei Miklós Egyedül című 9 perces animációja mutatkozhat be.

Budapesten ülésezik az Európai Filmrendezők Szövetsége

A brüsszeli székhelyű FERA (Fédération Européenne des Réalisateurs de l'Audiovisuel) - az Európai Filmrendezők Szövetsége 1980-ban alakult, ma 28 ország 32 szakmai szervezte alkotja. Magyarországot a FERA-ban két szervezet képviseli: a Magyar Mozgókép Rendezők Céhe, valamint a Magyar Rendezők Társasága. 2008 júniusától Szabó István a szervezet elnöke. Az Oscar-díjas rendezőnek az elnöki székben olyan elődei voltak, mint Peter Fleischmann, Ettore Scola, vagy Krzysztof  Zanussi. Az idén a rangos nemzetközi szervezet június 11-13. között Budapesten tartja közgyűlését, a Filmunió szervezésében. A rendezvényhez az Örökmozgó európai filmek vetítésével kapcsolódik – az egész hónapon át tartó sorozatban országonként egy klasszikus és egy új filmet mutatunk be.

A vetítési program a honlapon.



A magyar új hullám Wroclav-ban

Az idei Wroclaw-i nemzetközi filmfesztivál egyik kiemelt rendezvénye a 60-70-es évek magyar új hulláma. Ebből az alkalomból két évtized húsz, a magyar kritikusok által reprezantatívnak tartott filmjét vetítik valamint öt filmet Jancsó Miklós életművéből. A fesztivál alkalmából megjelenik egy kötet is a 60-70-es évek magyar filmjéről, amelybe lengyel, cseh és magyar filmtörténészek írtak tanulmányokat.

További információk a fesztiválról