Nem túlzás azt állítani, hogy a Gladiátor az ezredforduló egyik legmeghatározóbb filmje. Mivel az 1950-es és 60-as évek Hollywoodja csak úgy ontotta magából az ókori Rómában játszódó filmeket, köztük olyan klasszikusokkal, mint a Ben Hur, a Spartacus, a Kleopátra vagy a Julius Caesar, nehéz volt elképzelni, hogy lehet még újat mutatni ebben a témában. Ridley Scott 2000-es filmje azonban sok szempontból forradalmi siker volt. Teljesen új szintre emelte a produkciós designt, lenyűgöző díszletei és a speciális effektusok segítségével grandiózus világot hozott létre, sosem látott színvonalú harcjelenetekkel emlékezetessé téve azt. A film 12 Oscar jelöléséből 5-öt meg is kapott, köztük a legjobb film díját. Már akkoriban is sok pletyka keringett egy esetleges folytatásról, ám évekig nem történt előrelépés ennek kapcsán.

2018-ban Scott hivatalosan is bejelentette, hogy valóban folytatás készül a Gladiátorhoz. Több, mint négy évvel később úgy tűnik, minden készen áll a folytatáshoz, és az elkövetkező hetekben elkezdődik a forgatás, sőt a Variety értesülése szerint 2024 novemberében már mozikba is kerül a film.

Ridley Scott

A történetről egyelőre keveset tudni, ám a szereplőgárda alapján lehetnek sejtéseink. A Gladiátor 2 főszerepét az idei fesztiválszezon egyik legnagyobb kedvence, a Volt egyszer egy nyár című filmért (kritikánkat lásd itt) Oscar-díjra jelölt Paul Mescal kapta, míg vélhetően az antagonista szerepében a szintén Oscar-jelölt Barry Keoghant láthatjuk majd, aki a hírek szerint Geta császárt alakítja majd. Rendkívül izgalmasnak ígérkezik a két ír nagyágyú összefeszülése, ráadásul éppen a napokban derült ki, hogy Denzel Washingtonnal is tárgyalások zajlanak, így szinte biztosan őt is láthatjuk majd a filmben.

Sajtóhírek szerint Mescal alakítja majd az első részben még gyerek Luciust, aki a főgonosz Commodus császár unokaöccse, és akire nagy hatást gyakorolt Maximus, a bosszúért küzdő főhős, így elképzelhető, hogy a felnőtt Lucius az uralkodói palota helyett a Colosseum homokján keresi majd a dicsőséget.

A rendezői székben ezúttal is Scott ül majd, aki 85 évesen is kirobbanó formában van, elég csak arra gondolni, hogy az elmúlt években olyan nagyszabású filmeket vezényelt le, mint az Utolsó párbaj vagy a Gucci ház, utómunka fázisban van a Napoleon életéről szóló filmje, és több Alien-projektet is fejleszt párhuzamosan. A forgatókönyvet David Scarpa jegyzi, aki 2017-ben már dolgozott Scott-tal a Világ összes pénze című film kapcsán. Az első rész díszlettervezője Janty Yates és látványtervezője Arthur Max is visszatérnek, míg az operatőr Dariusz Wolski lesz, aki Scott állandó alkotótársa a 2012-es Prometheus óta.

Forrás: Variety, THR / Címpalkép: Paul Mescal, Russeél Crowe a Gladiátorban, Denzel Washington