Filmhu: Hogyan talált rád a Viszkis szerepe?

Szalay Bence: Meglepetésként. A film casting directora írt rám, hogy valamikor találkozzunk személyesen és lenne ott még valaki a találkozón. Nagy nehezen el tudtam kéredzkedni a Színműről egy húsz percre, és odamentem a megbeszélt helyre, a Dérynébe. Az asztalnál ott ült Antal Nimród is. Rögtön felismerem, mert nagyon imádtam a Kontrollt.

Filmhu: Miképp zajlott a beszélgetés?

Sz.B.: Kérte, hogy meséljek az életemről, arról, hogy milyen filmeket szeretek és megbeszéltük azt is, hogy mindketten rajongunk a science-ficitonökért. Utána pedig elmondta, hogy filmet rendez a Viszkis rablóról és megkérdezte, hogy eljönnék-e a castingra. Természetesen igent mondtam, de közben kizárt dolognak tartottam, hogy megkapom.

A Viszkis forgatásán (Fotó: Pozsonyi Janka)

Filmhu: Mik voltak a kétségeid?

Sz.B.: Majd pont egy másodéves gyerekre fogják rábízni a Viszkis történetét, főszerepet az Antal Nimród filmjében. De nagyon jól esett a feltételezés, hogy rám gondolt és egyáltalán elhívott.

Filmhu: Milyen volt a casting?

Sz.B.: Teljesen nyugodtan mentem el rá, bementem, elmondtam a négy jelenetet, amit megtanultam hozzá és megkaptam szerepet. Nagyon érdekes volt látni a castingon, hogy megtörtént a jelenet, Nimród pedig szinte kisgyereké változott, annyira örült. Komoly ember, aki túl van már egy csomó filmen, két gyereke van, de egy szempillantás alatt ő maga is gyerekké tud változni, ha azt látja, hogy összeáll a dolog.

Filmhu: Milyen volt élesben a kamera előtt?

Sz.B.: A castingon négy jelenetet tudtunk megnézni, kettőt a szerelmemmel, kettőt a nyomozóval, de mind a négy beszélgetős jelenet volt. Az, hogy a bankrablás hogyan megy, hogy fog az kinézni, amikor bemegyek és mindenkit leparancsolok a földre, nem derült ki belőlük. A forgatás pont egy egysnittes bankrablással kezdődött. Ott a százfős stáb, harminc statiszta, régi autók, minden korhűen berendezve és megjelenek én, műanyag pisztollyal és mondom, hogy ,,le a földre és ide a pénzzel!”. Volt előtte egy pillanat valószínűleg Nimródban is, hogy ,,Most kiderül, van-e kraft a csávóban, vagy nincs”. Sikerült a jelenet, Nimród majd kicsattant az örömtől. ,,Na, most nyugodtam meg!" – mondta.

Antal Nimróddal a forgatáson (Fotó: MTI -Kallos Bea)

Filmhu: Milyen volt Antal Nimróddal együtt dolgozni?

Sz.B.: Senkit sem feszített be, mindenkinek megköszönte a munkáját, de tényleg mindenkinek. Megtanultam tőle, hogy a filmrendező munkája ötven százalékban abból áll, hogyan bánik a vele dolgozó emberekkel.

Filmhu: Mi volt a legnagyobb kihívás számodra a forgatás során?

Sz.B.: A Schneider Zolival közös kihallgatásos jelenetek. Az ember csak ül, nem beszélhet sokat, nem is mozoghat. A cselekmény szerint már minden megtörtént vele, én meg ott vagyok a 23 éves budapesti fejemmel, és egy élettörténetnek ott kell lennie bennem. Lelkileg elég nehéz volt úgy jelen lennem ezekben a jelenetekben, hogy közben fizikailag nem csinálhatok semmit.

Filmhu: Részt vettél az akciójelenetekben is?

Sz.B.: Azokat nagyon élveztem. Szerettem volna mindent én csinálni, de nem hagyták. A kaszkadőrök iszonyat profik voltak, abban a jelenetben, amelyben a dublőröm a Baross utcánál leugrik a villamos sínek mellé, nem matracon, hanem a földön landolt. Ha pár centivel elvétette volna, akkor meg rákerül a sínekre. Még a filmen visszanézni is ijesztő volt. Nagyon bátor fickó.

A forgatás szünetében (Fotó: Pozsonyi Janka)

 Filmhu: Melyik mutatványt csinálhattad te?

Sz.B.: A legmeredekebb, amit én csinálhattam, az a Gyorskocsis utcai épületből való leereszkedés. Kicsit para volt a mélység.

Filmhu: Mi volt a legjobb a legjobb élményed a forgatás közben?

Sz.B.: Az egész olyan volt nekem, mint egy nagy nyaralás. Visszanézve a werkfilmet, olyan mintha egy családi nyaralós videót látnék. Egész Budapestet bejártuk, vidéken is sok helyen voltunk. Miskolctapolcán a börtönben forgattunk, de már az előző nap lementünk páran. Az egyik stábtag mondta, hogy a szülei ott élnek nem messze, és az egész stábot szívesen látják egy kis sütögetésre. Nimród benne volt, több taxival elmentünk hozzájuk. Ott vártak minket a szülők halászlével, gulyással. Vittem egy gitárt, kiültünk a kertbe, iszogattunk, beszélgettünk. Egy nagyon-nagyon felszabadult este volt.

A Viszkis forgatásán (Fotó: Pozsonyi Janka)

Filmhu: A karaktered által elfogyasztott whiskeyt mivel helyettesítettétek?

Sz.B.: Vodkával, amit megszíneztünk! Nem, igazából borzasztó ízű ice teákat ittam, nagyon meg is utáltam őket a végére. Mondtam is Nimródnak, hogy egyszer jó lenne megcsinálni egy bankrablásos jelenetet ténylegesen bepiálva, kíváncsi lennék, hogy milyen érzés. Csak kicsit drága mulatság lenne.

Filmhu: Te milyen itallal ünnepeltél volna a Viszkis helyében?

Sz.B.: Én pálinkás vagyok, a whiskeyt nagyon nem szeretem. Maximum kávéba szoktam csak tenni néha, télen a legjobb az ír kávé.

Borítókép forrása: MTI -Kallos Bea