A Filmalap Inkubátor Programjának 4. döntője idén tavasszal zajlott le, ahol öt győztes hirdettek ki. A Kék pelikán című filmterv már októberben megkapta a pénzt a gyártásra, és most a győztesekből további három terv kapta meg a támogatást.

Szilágyi Fanni (A csatárnő bal lába életveszélyes) 67 millió forintot kapott Veszélyes lehet a fagyi című első mozifilmje leforgatására. A tervek szerint jövő áprilisban kezdődik a „nyers, de szentimentális” film forgatása, mely egy szerelmi háromszögbe bonyolódó egypetéjű ikerpár története lesz két szemszögből elmesélve. A szereplőválogatás folyamatban van. A Veszélyes lehet a fagyi 2021-re készül el, producerei Pataki Ágnes és Kenesei Edina, a rendező a Filmhu podcast vendégeként bővebben is mesélt első egész alkotásáról.

Szilágyi Fanni (fotó: Sághy Tímea)

Fazekas Máté Kilakoltatás munkacímen készíti első mozifilmjét. A dramedy egy fiatal és elszánt bírósági végrehajtó és egy kilakoltatás előtt álló elkeseredett, idős néni heroikus küzdelmét mutatja be egy napba sűrítve. A Filmalap 67 millió forintos támogatásával készülő Kilakoltatás különlegessége lesz, hogy női operatőr, Tóth Judit Evelin fényképezi. A Kilakoltatás producere Osváth Gábor és Fülöp Péter, a forgatás késő tavasszal kezdődik Budapest külső kerületeiben. A főszerepekben a Kaszás Attila-díjas Orosz Ákos (Saul fia, Brazilok, Nyitva) és a Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas, Érdemes művésze, Nagy Mari (Akik maradtak, Az ajtó) lesz látható. A végrehajtó húgát a Katona József Színházból ismert ifjú tehetség, Mészáros Blanka (Guerilla) alakítja.

Fazekas Máté

24 millió forintot kapott a Nem haltam meg című dokumentumfilm, amely egy sikeres, pörgős életet élő galerista mindennapjait követi. 51 évesen megtudja, hasnyálmirigy rákja van. A túlélés esélye alig 8%, ő mégis a szembenézés lehetőségeként tekint betegségére. Meg akar változni gyökerestül. A betegséget végül sikerül legyőznie, de mihez kezd a győztes csata után? Dér Asia dokumentumfilmje a szembenézés és a változás lehetőségeit taglalja. A Nem haltam meg producere Meggyes Krisztina, Szakonyi Noémi Veronika és Vincze Máté Artur. A kétéves időszakot követő forgatás novemberben kezdődik, a film a tervek szerint 2022-ben kerül mozikba.

Dér Asia (fotó: Domokos Balázs)

További, elutasító döntések is születtek a Filmalap háza táján. Kertész Zsanett és Hevér Dániel által írt Valami madarak a legjobb filmterv lett idén nyáron Karlovy Varyban, a MIDPOINT Feature Launch nagyjátékfilm-fejlesztő pitchfórumán, a Filmalapnak azonban nem kellett, a döntőbizottság nem támogatta a projektet.

A Vajna-érában elindított történelmi játékfilmterv program győzteseinek sem szavaztak bizalmat, legalábbis a 14 győztes terv közül négyről úgy határoztak, hogy a forgatókönyvek fejlesztését lezárják, a filmek megvalósulását nem támogatják. A Bartók, a Vesztegzár, az Erdélyi menyegző és a Hadilányok története könnyen lehet, hogy itt ért véget. Ehhez kapcsolódik, hogy Káel Csaba új filmügyi kormánybiztos a HVG-nek adott interjújában kritikával illette az előző vezetés által kiírt pályázatot: „A történelmi filmek megpályáztatása Vajna idején kampányszerű volt: a panaszra, hogy nincs elég ilyen témájú film, gyorsan kiírtak egy történelmi filmpályázatot, de ez így sosem működik.

címlapkép: hangulatfotó a Veszélyes lehet a fagyihoz