A Cold Meridian a 2020. november 13-29. között online és offline formában is megrendezésre kerülő Tallinn Black Nights Film Festival-on (PÖFF) száll ismét versenybe. A filmet a fesztivál ‘Rebels With A Cause’ nevű merész, provokatív versenyprogramjába válogatta be, amely meghökkentő esztétikájú, határátlépő nagy- és kisjátékfilmeket vonultat fel.

Az észt filmfesztivál lesz az egyik csúcspontja a film őszi-téli fesztiválkörútjának, melynek során olyan elismert fesztiválokon láthatta a közönség, mint az Oscar-minősítő kanadai Calgary International Film Festival és a svéd Uppsala International Short Film Festival. Részt vesz továbbá a héten induló, nagy múltú Thessaloniki International Film Festival-on, a német FilmFestival Cottbus-on, és a belga Leuven International Short Film Festival-on, ahol a nyitógáláján kerül vetítésre. A film producere, Nedeczky Dóra elmondta, hogy a Cold Meridian hamarosan a magyar közönség számára is elérhető lesz.

Cold Meridian

A Cold Meridian online közgeben játszódik, egy ASMR performer és nézői ismétlődő rituáléit mutatja be. Az ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) magyarul önálló érzéki-idegi reakciót jelent. A YouTube-on népszerű videóktól, melyekben az előadó főleg suttog, a néző meditatív, kellemesen ellazult állapotba kerül. Strickland filmje viszont a jelenség nyugtalanító árnyoldalára koncentrál: "Azt próbáltam elképzelni, hogy mi lenne az ASMR performer vagy a néző rémálma" - mondta az olyan kultfilmekről ismert rendező, mint a hazánkban forgatott The Duke of Burgundy.

A magyar-brit koprodukcióban készült analóg kisfilm operatőre Győri Márk, szereplői pedig Wéninger Dalma és Váth Máté kortárs táncosok, valamint Jakab Juli és Kristóf Márton. Producere Nedeczky Dóra, koproducerei Romwalter Judit és Romwalter Richy. A projekt eredetileg a London Short Film Festival felkérésére készült egy élő esemény részeként, ami kimondottan az ASMR-re fókuszált. Később az alkotók úgy döntöttek, hogy további platformokon is bemutatják a filmet.

Az idei Tallinn Black Nights-on magyar világpremier is lesz, itt mutatkozik be Lőrincz Nándor és Nagy Bálint Legjobb tudomásom szerint című filmdrámája. Szabó István Zárójelentés című filmjét pedig elsőként nézheti meg a fesztiválon a nemzetközi közönség.

Forrás: Mindwax / Borító: Jakab Juli a Cold Meridianban