Május 17. és 28. között rendezik meg a világ egyik legrangosabb filmes eseményét, a 75. Cannes-i Filmfesztivált, melynek bejelentették a zsűrijét. Az elnök Vincent Lindon francia színész lesz, aki 2015-ben elnyerte a legjobb színésznek járó díjat a Mennyit ér egy ember? (La Loi du Marché) című filmben nyújtott alakításáért.

A zsűri további tagjai közt van Rebecca Hall, akit színészként legutóbb az Éjszaka a házban című kiváló horror főszerepében láthattunk, első rendezése, A látszat ára pedig tavaly jelent meg a Netflixen. A csapat tagja még az egyik legfelkapottabb indiai színésznő, Deepika Padukone, az izgalmas szerepeket vállaló Noomi Rapace svéd színésznő, aki legutóbb a Bárány című fantasy-horror-melodrámában kápráztatott el minket; valamint Jasmine Trinca olasz színésznő-rendező, aki szerepelt Enyedi Ildikó A feleségem története című filmjében is.

A színésznőkön kívül rendezők is döntenek a filmekről: Asghar Farhadi iráni rendező, producer, forgatókönyvíró, akinek többek közt A hős és Az ügyfél című filmjét itthon is bemutatták; Ladj Ly, a letaglózó Nyomorultak francia rendezője, forgatókönyvíró, színész, producer; a csodálatos sci-fiket rendező Jeff Nichols, valamint az utánozhatatlan Joachim Trier norvég rendező, forgatókönyvíró, akinek A világ legrosszabb embere című filmje a tavalyi programban mutatkozott be, főszereplője pedig elnyerte a legjobb színésznőnek járó Arany Pálmát. Portrénk itt olvasható az író-rendezőről.

Joachim Trier és Renate Reinsve A világ legrosszabb embere forgatásán

Francia színész zsűrielnökként legutóbb 2009-ben volt, akkor Isabelle Huppert (A zongoratanárnő, Elle) vezette a zsűrit. A fesztivál történetében a francia sztárok gyakoriak ebben a szerepben, 1987-ben Yves Montand, 1993-ban Gérard Depardieu, 1997-ben pedig Isabelle Adjani elnökölt.

Az idei programban szerepel az egyik zsűritag debütáló filmje is: Jasmine Trinca első egész estés alkotása, a Marcel! panorámavetítésen lesz látható. A Cannes-i Filmfesztivál 21 filmből álló versenyprogramjának díjait május 28-án fogják átadni, a gálát élőben is közvetíteni fogják. Idén egyelőre egyetlen magyar szereplőként vesz részt a fesztiválon Szelestey Bianka Hajszálrepedés című ELTE diplomafilmje, ami a La Cinef (korábbi nevén Cinefondation) szekcióban szerepel. A fesztivál hivatalos versenyprogramjáról itt írtunk részletesebben. 

Forrás: Cannes-i Filmfesztivál