Cikkünk folyamatosan frissül.

November 2-án az SZFE polgárai sajtótájékoztató keretében jelentették be: kérvényezték az Oktatási Hivatal végzésének nyilvánossá tételét, amely az egyetemen kialakult vis maior helyzet megszüntetésére szólítja fel az alapítványt. Mivel erre Színház- és Filmművészetért Alapítvány alapítói jogainak törvényes gyakorlója, az Innovációs- és Technológiai Minisztérium képes, meghívják egyeztetésre Palkovics Lászlót és az általa felállított küldöttséget november 11-re az Ódry Színpadra.

November 1-én az egyetem oktatói és hallgatói közleményt adtak ki arról, hogy a kuratórium döntése ellenére folytatni kívánják az oktatást, mivel: "nincs valódi indok a fenntartó részéről az oktatás felfüggesztésére." Kijelentették, hogy a Kuratórium közleményében említett szabályok betartása kapcsán együttműködnek az illetékes szakemberekkel és a takarítás is megtörtént az épületekben. Hangsúlyozták, hogy az oktatás a tanév kezdete óta rendben zajlik és erről rendelkezésre állnak a hivatalos információk.

Október 30-án a kuratórium úgy döntött, felfüggeszti az oktatási tevékenységet az SZFE-n. Rátóti Zoltán kuratóriumi tag által jegyzet közleményben indoklásként az szerepel, hogy egyetem épületeiben nem érvényesülnek az alapvető higiéniai, valamint tűz- és balesetvédelmi szabályok.

Október 27-én Az Európai Parlament kulturális bizottsága online hallgatta meg az SZFE régi és új vezetését - számolt be róla részletesen az Azonnali.hu. A meghallgatáson a kuratórium részéről Vidnyánszky Attila, az Innovációs és Technológia György László államtitkár, a hallgatók oldaláról a HÖK-ös Milovits Hanna és Upor László, korábbi rektorhelyettes vettek részt.

A felek minkét oldalról a már ismert szempontokat hangsúlyozták: minden, ami a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) jelenleg történik, a baloldali pártok szervezésében és politikai irányításával valósul meg - jelentette ki Vidnyánszky Attila, Upor László ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy az SZFE sosem politikai színben lépett fel, követelései mindig az intézményi autonómia védelmében szóltak.

Október 23. Az SZFE hallgatói megemlékezést szerveztek az 1956-os forradalom alkalmából. Több mint tizezren vonultak a Műegyetemtől fáklyákkal az Urániához, ahol a demontrációt Vilmos Noémi SZFE-s diák beszéde zárta: "Mi, az SZFE közössége, továbbra is kiállunk az egyetemünk függetlenségéért, és kiállunk másokért is, mert hiszünk abban, hogy csak akkor lehetünk igazán szabadok, ha mellettünk a másik ember is az.” 

 

Október 21. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint, a Vidnyánszky Attila által vezetett kuratórium kérésére a kormány 3 milliárd forint támogatást biztosít az egyetemnek. 

Október 19. Az egyetem látványtervező hallgatói előtt megtagadták a bejutást a tantermükbe, Szarka Gábor pénteki határozatára hivatkozva.

Október 18. Szarka Gábor kancellár közleményt adott ki, amiben kijelenti, hogy "Aki az őszi szünet alatt külön kancellári engedély nélkül az SZFE létesítményeiben tartózkodik, azt saját felelősségére teszi, vállalva annak minden következményét."

Október 17. Miután az új vezetőség utasítása és az előre hozott őszi szünet ellenére a diákok nem hagyták el a Vas utcai épületet és visszafoglalták az Ódry színpadot, a Rákóczi úton lévő épületet is blokád alá vonták, emellett Mindannyiunk szabadsága - megemlékezés '56-ról címen demonstratív felvonulást hirdettek meg október 23-ára.

Forrás: Független Szabad Egyetem

Az egyetem oktatói nyílt levelet írtak a kancellárnak és a megbízott rektorhelyetteseknek, amelyben a rendelkezést visszautasítják. A közlemény teljes szövege a Színház online oldalán olvasható.

Október 16. Szarka Gábor kancellár és Novák Emil rektorhelyettes körlevélben küldött utasítást az SZFE oktatóinak és dolgozóinak, hogy módosítással előrébbhozták az őszi szünetet, ezért ma este 18 óráig el kell hagynia az épületet minden. A rektori utasítás részletei a Telex szerkesztőségének is birtokába került.

Október 15. Szarka Gábor kancellár az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélgetett Rónai Egonnal az elmúlt napok eseményeiről.

Október 14. Az egyetem oktatói közös nyilatkozatban álltak ki a tanköztársaság mellett, valamint elutasították az SZFE vezetősége által kiadott közlemény állításait azzal kapcsolatban, hogy az "Egyetem közössége ne próbálna minden lehetséges eszközt igénybe venni a modellváltás elhibázott folyamata miatt létrejött krízishelyzet megoldására." A két rektorhelyettes kinevezését jogsértőnek nevezeték, továbbá felkérték a kancellárt, hogy "az egyetemi autonómia súlyos megsértésének orvosolására a fenntartó Kuratóriumnál haladéktalanul járjon el".

Október 13-án az SZFE új vezetése (Szarka Gábor kancellár, Novák Emil általános rektorhelyettes és Zalán János oktatási rektorhelyettes) öt pontos közleményt adott ki:

  • Mivel az Upor László volt általános rektorhelyettes által a 2020. szeptemberi tanévnyitón bejelentett „tanköztársaság” elnevezésű oktatási modell mostanra teljes egészében szétzilálta az Egyetem belső működését és lehetetlenné tett minden párbeszédet, ezért a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése a „tanköztársaságot” a maga részéről a mai nappal befejezettnek tekinti, attól a továbbiakban elhatárolódik, annak infrastrukturális és pénzügyi feltételeit nem biztosítja.
  • Amennyiben a „tanköztársaság” a mostani bejelentés ellenére sem fejezi be tevékenységét, úgy az SZFE azt immár az Egyetem keretein kívül működő, magánkezdeményezésű szerveződésnek tekinti, képviselőjeként pedig a további tájékoztatásig az azt meghirdető Upor Lászlót és a hallgatókat képviselő Csernai Mihályt tekinti.
  • Az Egyetem valamennyi munkavállalóját, oktatóját és hallgatóját a következő napokban levélben keresik meg, hogy nevüket is vállalva nyilatkozzanak a kialakult helyzetről, az SZFE vezetésével való együttműködési szándékukról.
  • Az Egyetem létesítményei fokozatosan a „tanköztársaság” bejelentése előtti működési rendre állnak vissza, melyről az Egyetem kancellárja az üzemeltető útján gondoskodik.
  • Az SZFE vezetése kiáll az egyetemi autonómia Alaptörvényben rögzített értéke mellett. Miután az SZFE Szenátusa a modellváltáskor saját elhatározásból, és minden külső kényszer nélkül mondott le, ezzel a cselekedetével önmaga sodorta veszélybe az Egyetem autonómiáját. Az egyetemi autonómia alaptörvényben rögzített elveit figyelembe véve a lehető legrövidebb időn belül orvosolni fogjuk a Szenátus autonómiát sértő lépését, és a megújulás jegyében legkésőbb 2021. január 30-ig megtartjuk a szenátusi választásokat.

Október 12-én a Nemzeti Filmintézet az MTI-nek eljutatott közleményében jelezte: "mivel az előzetesen megbeszéltekkel szemben - a találkozóra hallgatók is elmentek, ezért az oktatókkal tervezett első formális beszélgetésre ez alkalommal nem kerülhetett sor." Mint írták, az előzetes tervek szerint Káel Csaba a beszélgetésen előbb az egyetem részéről felhatalmazást kapó oktatókkal alakítana ki közösen fejlesztési koncepciót, amelyről később megkezdődhet az egyeztetés a diákokkal.

A mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos kiemelten fontosnak tartja, hogy a szakmai fejlesztési koncepció irányelveit az oktatókkal a kölcsönös elismerés és bizalom mentén lefektetve, több lépcsőben, fokozatosan határozzák meg: "Káel Csaba kezdeményezéséhez híven továbbra is várja az SZFE mozgóképes tanárait az oktatás szakmai kérdéseinek megbeszélésére, hogy a megfelelő időben, módon és mélységben vonhassák be az egyetem szakmai közösségét, érintett diákjait" - tartalmazza a közlemény.

Október 11-én Káel Csaba mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos formális beszélgetésre invitálta a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatóinak delegációját. Az egyetem közössége elfogadta a meghívást, és a hallgatói önkormányzat Facebook-oldalán közölték, hogy a küldöttségbe hallgatókat is delegálnak. A találkozóra október 12-én kerül sor.

Október 8. Szarka Gábor kancellár 10 óra előtt megkísérelt bemenni az SZFE Vas utcai épületébe, de a diákok blokádja nem engedte őt be. A kancellár egy hatpontos nyilatkozatban reagált az akcióra, amely HVG.hu alábbi videójában látható:


Október 5. Az SZFE hallgatói nem ajánlatnak, hanem ultimátumnak tekintik az új vezetőség megegyezési javaslatát, és visszautasítják azt - hangzott el a diákság sajtótájékoztatóján. A blokádot fenntartják, amennyiben a minisztérium biztosítja az egyetemi autonómiát, hajlandóak leülni tárgyalni a miniszterrel, a kuratóriumot viszont illegitimnek tartják, így annak tagjaival, az általuk kinevezett vezetőkkel nem tárgyalnak. 

Október 4. Nyolcpontos megegyezési javaslatot tett az egyetem új vezetése. Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár közösen jegyzett nyílt levelében többek között kétlépcsős bérfejlesztést, az intézmény jövőjéről szóló, átfogó egyeztetést, valamint az egyetemi épületek blokádját szervezők büntetlenségét ígérnek. A javaslatról bővebben itt lehet olvasni.

A Magyar Filmakadémia elnöksége visszahívta az elnöki pozíciójából Novák Emilt, akit egy nappal korábban Vidnyánszky Attila az SZFE rektorhelyettesének nevezett ki. A Filmakadémia eddigi elnökségének többi tagja, Sándor Pál, Hutlassa Tamás, Bereczki Csaba és Jancsó Dávid is lemondtak tisztségükről. Novák Emil kinevezésének nyomán a Magyar Filmakadémia több tagja is online peticióban jelezte kilépését a szervezetből. 

Október 1-jén megkezdődött az SZFE dolgozóinak sztrájkja. 

Az SZFE hallgatói a kinevezések hírére éjszakába nyúló hallgatói fórumot tartottak, mely során szavazással döntöttek arról, hogy az éppen egy hónappal ezelőtt elfoglalt Vas utcai épület után blokád alá veszik az SZFE Film- és Médiaintézetének Szentkirályi utcai épületét is - jelentették be közleményükben.  

Az egyetem eddigi vezetésének felmondási idejének lejártával Vidnyánszky Attila az M5 kulturális csatorna esti műsorában bejelentette, hogy Novák Emil filmrendező lesz az SZFE általános rektorhelyettese, Zalán János színész, producer pedig oktatási rektorhelyettesként dolgozik október 1-jétől.

Sztrájkba lépett az SZFE, elfoglalták a Szentkirályi utcai épületet is / Forrás: SZFE HÖK 

Szeptember 30. Október 1-jén és 2-án sztrájkba lépnek az SZFE dolgozói, jelentették be közleményükben.

Szeptember 29-én tette nyilvánossá közleményéban a Színház- és Filmművészetért Alapítvány, hogy 2020. október 1-től dr. Szarka Gábort, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem campus-főigazgatóját nevezi ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárjává. 

Szeptember 24-én, csütörtök délután figyelmeztető sztrájkot hirdettek meg az egyetem Vas utcai épületében.

Az SZFE fenntartó kuratómiumának tagja, Lajos Tamás az ATV híradójának azt nyilatkozta, hogy amennyiben a bíróság kimondja, hogy jogszerű az SZFE hallgatóinak és tanárainak a sztrájkja, ebben az esetben a kuratórium alternatív oktatásba fog bele. 

Szeptember 22-én, öt ország – Csehország, Lengyelország, Szlovénia, Németország és Ausztria – rektori konferenciája közös nyilatkozatban vállalt szolidaritást az SZFE hallgatóival és lemondott vezetőivel. A közleményben feszólítják a magyar kormányt, hogy állítsák vissza az intézmény autonómiáját. 

Szeptember 22-én sajtótájékoztatón jelentette be az egyetem vezetősége és polgársága, hogy az SZFE rektorhelyettese és kancellárja, valamint az SZFE dolgozóit képviselő sztrájkbizottság közti egyeztetés a sztrájkkövetelésekről szeptember 23-án fog megkezdődni. Erről a HVG.hu adott hírt, emellett az iskola vezetősége közleményben fejezte ki, hogy a "fenntartó kuratóriuma a napokban ismét egyoldalúan — s ezúttal bizonyíthatóan jogszabályba ütközően — átírta az egyetem Szervezeti és Működési Rendjét (SZMR). A módosítással a testület megteremtette a maga számára az akadémiai munkába történő közvetlen, fékek és ellensúlyok nélküli beavatkozás lehetőségét”. Az egyetem elmondása szerint bírósághoz fordul.

Az egyetem kuratóriuma saját közleményben reagált a vádakra, melyben azt írják, hogy az alapítvány kuratóriuma a kezdetektől fogva jogszerűen járt el. 

Szeptember 21-én az SZFE hallgatói közleményt adtak ki, miszerint szeptember 22-től több mint tíz fővárosi és vidéki felsőoktatási intézményben tartanak alulról szerveződő hallgatói fórumokat. Titkos Egyetem – Hallgatói Fórum az Autonómiáról címmel hirdetnek hallgatói beszélgetéseket szerte az országban. Az egyetemek listájáról itt olvasható hír.

Szeptember 14-én Upor László, az SZFE lemondási idejét töltő rektorhelyettese megnyitotta a 2020-2021-es tanévet, hozzátéve, hogy az egyetem közösségének tiltakozása továbbra is folytatódik. Bejelentette, hogy „kísérleti tanköztársaságot” építenek, amelynek részét képzik a hagyományos oktatási modulok és a társadalmi helyzetre reagáló akciók is. Novák Eszter szintén leköszönő rektorhelyettes arra kérte a miniszterelnököt, hogy függessze fel a kuratóriumot és kezdjék elölről a modellváltásról szóló tárgyalásokat. A hallgatók által kiadott közleményt itt lehet olvasni. 

Szeptember 10-én az egyetem diákjai és oktatói sajtótájékoztatón jelentették be, hogyha nem tárgyal velük érdemben a szerdai napon benyújtott követeléseikről a kormányzat, szeptember 21-től határozatlan időre sztrájkba lépnek. Az SZFE teljes közleményét ide kattintva lehet elolvasni.  

Szeptember 9-én a Magyar Rektori Konferencia és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája egyeztetést rendezett az SZFE ügyében, ám a találkozón nem jelentek meg az egyetem intézményi vezetőségének képviselői és Vidnyánszky Attila sem. A kuratóriumot Rátóti Zoltán színművész és egy jogász képviselte, akikkel az MRK és a HÖOK vezetői tárgyaltak. Murai László HÖOK-elnök egyeztetést követő sajtótájékoztatója itt nézhető meg. 

Upor László nemrégiben lemondott rektorhelyettes bejelentette, hogy a diáksággal egyetértésben a tanévkezdést egy héttel elhalasztja, a beiratkozás határidejét szeptember 13-ig meghosszabbítja. Az egyetemet fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítvány az MTI-hez eljuttatott közleményben jelezte, hogy őket nem értesítették a tanávkezdés elhalasztásáról: "A döntéssel nem értünk egyet, és arra kérjük rektorhelyettes urat, hogy indokolja a döntését és tájékoztasson minket annak jogi megalapozottságáról." Emlékeztetnek arra, hogy az egyetemi oktatás megszervezése, lebonyolítása az SZFE vezetőinek feladata és felelőssége. A közlemény teljes szövege ide kattintva olvasható el.

A szeptember 6-i demonstráció (fotó: MTI/Mónus Márton)

Szeptember 6-án több ezer ember formált élőláncot az SZFE Vas utcai épületétől a Parlamentig. Kézről kézre járt az egyetem chartája, amelyben azokat az alapelveket fektették le, amelyek mentén szeretnék, hogy az intézmény működjön a jövőben. A dokumentumot az SZFE Hallgatói önkormányzatának elnöke, Csernai Mihály helyezte el az Országház főbejáratanál lévő, oroszlánt ábrázoló szobor alá. Előzetesen ötezer főt tartottak elégségesnek ahhoz, hogy létrejöjjön az élőlánc. Ennél sokkal többen jöttek el a demonstrációra, több helyen dupla sorba rendeződtek a tiltakozók. A charta szövege teljes egészében itt olvasható.

Szeptember 4-én demonstrációt tartottak az egyetem Vas utcai épülete előtt, Vidnyánszky Attila a HírTV Magyarország élőben című műsorban reagált a megmozdulásra:

A Magyar Rektori Konferencia és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) egyeztetést kezdeményezett a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) helyzetéről, a megbeszélés szeptember 8-án tartják - adta hírül a 444.hu.

Időközben pécsi civilek, jogászok, és a MOME oktatói is kiálltak az SZFE mellett. Csatlakozott a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete (MADOKE), és a 24.hu híre szerint a Corvinus egyetem 800 diákja is.

Szeptember 4., péntek reggelre Máté Gábor is bejelentette távozását az egyetem tanári karából. Az SZFE Doktori tanácsa nyilatkozatot adott ki az iskola vezetőjéről, Karsai Györgyről tett kijelentésekről. A vádakra Vidnyánszky Attila nyílt levélben reagált, mely az Origo oldalán olvasható

Szeptember 3-án Vidnyánszky Attila a Kossuth Rádióban azt nyilatkozta, hogy “Minden lényegi kérdésben egészen mást gondolunk”.  A rádióbeszélgetés a Kossuth rádió Facebook oldalán hallgatható meg: 

 

Szeptember 2-án Upor László és Bagossy László elfogadta Vidnyánszky Attila tárgyalási meghívását. A Innovációs és Technológiai Minisztérium cáfolja, hogy korábban nem volt hajlandó tárgyalni az egyetem vezetőivel. Részletek a Magyar Nemzet oldalán olvashatóak. A beszélgetés után Upor László, Németh Gábor és Bagossy László sajtótájékoztatót tartottak, amelyben összefoglalták, miről volt szó a találkozón. Elmondták, hogy szeptember végéig viszik tovább az egyetem ügyeit, szeretnék elindítani az oktatást. A sajtótájékoztató a Mérce Facebook csatornáján nézhető meg

Németh Gábor, Bagossy László és Németh Gábor / Forrás: SZFE HÖK

Az SZFE kuratóriuma közleményt adott ki, melyben elítéli a vezetőség felállását. A közlemény az Origo oldalán olvasható

Időközben több felsőoktatási intézmény és egyesület szolidaritást vállalt az egyetem autonómiájáért való megmozdulással. Több hazai színházi előadás végén szolidaritásukat fejezték ki a játszó színészek, volt olyan, ahol a tüntető diákok is felvonultak a színpadra. Nemzetközi színházak szolidaritása mellett külföldi oldalak, többek közt a NYTimes is hírt adott a megmozdulásról.

Vidnyánszky Attila az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt a kuratórium ellen indított megmozdulásról. A videó az ATV oldalán látható.

Szeptember 1. Az egyetem Vas utcai épületét elfoglaló diákok minden nap sajtótájékoztatót tartanak, amelyben elmondják a követeléseiket – adta hírül a 444.hu

Vidnyánszky Attila a Magyar Nemzetnek adott interjújában beszélt arról, hogy nem örül a vezetőség távozásának.

A 444.hu videója az augusztus 31-ei tüntetésről

Augusztus 31-én este, az egyetem Vas utcai épülete előtt tartott tüntetés után a diákok elfoglalták az épületet - adta hírül az ATV.

Augusztus 31-én az egyetem majdnem teljes vezetősége és szenátusa lemondott a posztjáról. Upor László rektor, Novák Eszter rektorhelyettes és Németh Gábor rektori tanácsadó mellett Balázs Gábor, a Film és Média Intézet vezetője, és Bagossy László, a Színházművészeti Intézet vezetője is lemondott. Távozott a tanári karból Enyedi Ildikó (diákoknak címzett levele itt olvasható), Bodó Viktor és Ascher Tamás is.  

Augusztus 18-án hivatalosan is bejegyezték a Színház- és Filmművészetért Alapítványt, amely a Színház- és Filmművészeti Egyetem tulajdonosi jogait gyakorolja. A felügyelőbizottság tagjai lettek: Nemcsák Károly, Szapáry György, Windisch László. Egyéb titulusaikról a 444.hu cikkében lehet olvasni.

Az egyetem hallgatói önkormányzata közleményben jelentette be, hogy nem fogadja el a felállított kuratóriumot, a közlemény itt olvasható.

Zsámbéki Gábor / Fotó: Kallos Bea, MTI

Augusztus 2-án, a kuratórium felállítása után felmondott Gáspár Máté, az Elméleti Művészetközvetítői Intézet megbízott vezetője. Szeptember 1-től érvénybe lépve szintén felmondott Zsámbéki Gábor, Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színházigazgató és a Budapesti Katona József Színház alapító tagja is, adta hírül a 444.hu.

Július 31-én az Innovációs és Technológiai Minisztérium bejelentette a szeptember elsejével működési modellt váltó Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartó alapítványának kuratóriumi tagságát. A kuratórium elnökének Vidnyánszky Attilát választották, a kuratórium további tagjai Bacsa György, a Mol stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező és Világi Oszkár, a Slovnaft Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója. A hír itt olvasható.

Vidnyánszky Attila / Fotó: Czeglédi Zsolt, MTI

Július 3-án az országgyűlés elfogadta az egyetem fenntartóváltását, a hír itt olvasható.

A törvényjavaslat ellen több mint 70 művész nyílt levélben tiltakozott.

Június 25-én Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője találkozott az egyetem hallgatói önkormányzatának képviselőivel, az általuk kérvényezett öt pontot nem fogadta el. A hír a Papageno oldalán olvasható. A beszélgetés után Palkovics László az ATV-nek nyilatkozott, a riport itt látható:

Május 27-én az Innovációs és Technológiai Minisztérium törvénymódosító javaslatot nyújtott be az országgyűlésnek, amely az egyetem vezetésének modellváltásáról szólt. A törvényjavaslatban kifejtették, hogy az iskola vezetését az állam által kinevezett kuratórium venné át, melynek tagjait az innovációs és technológiáért felelős miniszter nevezi ki. Erről szóló hírünk itt olvasható

Az egyetem hivatalos közleményben reagált a törvénymódosító javaslatra, valamint az őket ért vádra, mely szerint az intézményben ideológiai képzés zajlik. Kifogásolták a modellváltás lebonyolítására adott határidőt, valamint azt, hogy a javaslat sérti az egyetem autonómiáját, a vezetőinek és diákjainak beleszólását az iskola működésébe. A hír itt olvasható

Az egyetem vezetősége tíz pontban reagált a törvénymódosító javaslatra, felszólaltak korábbi diákok is, a hallgatói önkormányzat pedig június 21-ére tüntetést szervezett

Borítókép: SZFE HÖK