Az augusztus 23. és szeptember 2. között megrendezésre kerülő Montreali Filmfesztivál World Competition kategóriájában két történelmi témát feldolgozó magyar filmnek is szurkolhatunk: Az Örök tél, Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró harmadik közös munkája a gulág-világ szörnyűségeit tárja fel egy magyar faluból elhurcolt nő (Gera Marina) és sorstársai hosszú fogságának fájdalmasan átélhető bemutatásával. (Kritikánk itt olvasható az eredetileg februárban bemutatott tévéfilmről, beszámolónk a néhol ténylegesen farkasordító hidegben zajlott forgatásról pedig erre található.) 

Topolánszky Tamás Yvan az első magyar születésű Oscar-díjas filmrendező, Kertész Mihály magánéletébe és a Casablanca forgatásának kulisszái mögé enged betekintés Curtiz című filmjével. Az életrajzi drámában a világhírű rendezőt Lengyel Ferenc alakítja. (Interjúnkat a film rendezőjével lásd itt.)

Szász Attila: Örök tél

A nemzetközi dokumentumfilmes versenyben kapott helyet Elek Dóra Világlátó Baltazár című munkája, amelynek fókuszában az egyetlen olyan hazai színház áll, amely értelmi sérült színészeket foglalkoztat. Ahogy a tegnapi nap folyamán hírt adtunk róla, az első filmek versenyére kapott meghívást Schwechtje Mihály Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) című tini-thrillerje, míg Pápai Pici Varjúháj című alkotása a rövidfilmek között versenyzik. Szintén az utóbbi szekcióban vesz részt Molvay Norbert kisfilmje, a Jövő szerdán is. 

A versenyen kívüli Focus on World Cinema szekcióban Nagypál Orsi első nagyjátékfilmje, az itthon október 18-tól látható Nyitva mutatkozik be. Radnay Csilla és Kovács Lehel egy nyitott szexuális kapcsolattal kísérletező párt játszik a tabudöntögető vígjátékban. (A rendezővel nemrég podcastunkban beszélgettünk a filmről, amelynek egyik forgatási napjára mi is ellátogattunk.) Sándor Pál legutóbbi rendezését a világ filmes nagyságainak szentelt World Greats szekcióban vetítik. A Vándorszínészek egy 19.századi utazó színtársulat viszontagságos kalandairól szól, a főszerepekben többek között Mohai Tamással, Gáspár Sándorral és Rudolf Péterrel.

Forrás: Montreal Film Festival / Borítókép: Nyitva