A fesztivált nyitó Dilili Párizsban a századfordulós francia művészvilág izgalmas karikatúráját festi meg, a vetítés után közönségtalálkozóra is sor kerül a rendezővel. Ocelot új műve akár az a Ruben Brandt, a gyűjtő tükörképeként is értelmezhető, a két filmet elsőként a budapesti nézők láthatják egymás mellett. Michel Ocelot két korábbi filmje, az Esti mesék és a Kirikou és a boszorkány is látható lesz a nagyvásznon.

Mamoru Hosoda: Mirai - Lány a jövőből

Az Anilogue zárófilmje Mamoru Hosoda legújabb alkotása, a Mirai - Lány a jövőből lesz, melyben a négyéves Kun azóta haragszik a világra, amióta kishúga születésével felfordult az élete. Ám egy reggel titkos, mesebeli világot talál a kertjükben, ahol találkozik azzal a kislánnyal, aki majd az anyukája lesz és azzal a férfival, aki majd a dédnagypapája lesz. A varázslatos kalandokban útitársául szegődik egy nagylány. Egy nagylány, akit pont úgy hívnak mint az utált kistestvért.

Santiago Caicedo: Virus Tropical

A fesztiválon 5 egészestés animáció lesz versenyben: Santiago Caicedo Virus Tropical című kolumbiai-ecuadori filmjében egy hagyományosnak a legkevésbé sem nevezhető családban nő fel Paola, aki egyedi, női világlátása miatt számos előítélettel szembesülve küzd a függetlenségért. A Még egy nap élet az 1975 és 2002 közt zajló angolai polgárháborúborzalmait mutatja be, mely a becslések szerint félmillió halálos áldozatot követelt. A film lengyel, spanyol, német, belga és magyar koprodukcióban jött létre, így a budapesti Puppetworks animációs filmstúdió is részt vett a film elkészítésében. A Primanima után az Anilogue-on is újra egészben lesz látható a Candide sorozat összes epizódja, aminek élőben szinkronizálását is láttuk egyszer a Katona József Színház Sufnijában.

Kaspar Jancis: Morten kapitány és a pókkirálynő

Denis Do Funan című munkája szintén 1975-ben, a Vörös Khmer forradalom idején játszódik. Miközben a saját túlélésért küzd, Chou, a fiatal kambodzsai anya a négyéves fiát keresi, akit a rezsim elvett tőle. Kaspar Jancis Morten kapitány és a pókkiralynő című, családi animációjában egy fiú képes rovar méretűvé zsugorítani önmagát. Az amerikai Nina Paley új filmje, a Széder-mazochizmus az ószövetségi exodus történetét groteszk animációs musical formájában dolgozza fel. Az egészestés filmek versenyében Kiss Melinda, a Metropolitan egyetem animációs tanszékének vezetője, Veljko Popovic horvát rendező és Piotr Kardas lengyel animációs kurátor döntik majd el, hogy melyik filmnek ítélik oda a fődíjat.

Hegyi Olivér: Take Me Please

Idén 30 rövidfilm is versenyben lesz, köztük Bucsi Réka Solar Walk és Hegyi Olivér Take Me Please című alkotása (ami idén pár hete elnyerte a Primanima fődíját). A rövidfilmek versenyében pedig az Ambrus Ferenc producer, Pedro Rivero spanyol és Drasko Ivezic horvát rendező alkotta zsűri dönti majd el, mely film kapja a 2000 eurós fődíjat, melyet idén első alkalommal a Cartoon Network ajánl fel. Az idei Anilogue egyik másik izgalmas újdonsága, hogy a hazai közönség itt láthatja majd először a Cartoon Network legújabb sorozatát, Julia Pott-tól a Bűbáj tábort.

A fesztivál helyszínei többek közt a Három Holló, a Francia Intézet a Lengyel Intézet és a Cervantes Intézet lesznek, utóbbiban ingyenes vetítéseket is tartanak. Az Anilogue fókuszában idén – az Adriai hullám vetítéssorozat keretében – Olaszország, Horvátország és Szlovénia állnak.

Forrás: Anilogue / Borítókép: Dilili Párizsban