A Laokoon Filmgroup fókuszában az alapos előkészítés, forgatókönyv-fejlesztés, minőségi művészfilmek, kreatív dokumentumfilmek, rövidfilmek és reklámok gyártása áll. A céget Sipos Gábor és Rajna Gábor alapította 2002-ben, hozzájuk csatlakozott később Stalter Judit és Fodor Judit producer is. A Laokoon a hazai munkák mellett itt forgó külföldi filmek gyártásában is részt vesz, legutóbb a Penelope Cruz főszereplésével készült Queen of Spain hazai munkálataival is ők foglalkoztak.

Queen of Spain

A cég eddigi legnagyobb sikere Nemes Jeles László Oscar-díjjal jutalmazott első nagyjátékfilmje, a Saul fia volt, és itt készült a Velencében debütáló Napszállta is. Nemes Jeles munkái mellett Bogdán Árpád Boldog új élet című munkája, Till Attilától a Tiszta szívvel, valamint a Proton Cinemával közös együttműködésben készült Szelíd teremtés - A Frankenstein terv, Mundruczó Kornél rendezése is a Laokoonban készült. Mindhárom film A-kategóriás fesztiválon mutatkozott be először, az elsőt a berlini Panorama szekcióban díjazták, a kerekesszékes gengszterek Karlovy Varyban, a Szelíd teremtés pedig 2010-ben, Cannesban szállt versenybe. Till Attilával a Csicska című rövidfilmen is együtt dolgoztak, ami szintén Cannesban szerepelt, 2012-ben. Vranik Roland 2009-es Adás című filmjét Sevillában, Torinoban és Varsóban díjazták, és további 25 fesztiválon szerepelt.

Saul fia

A nagyjátékfilmek előkészítése során nem csak a forgatókönyv fejlesztésben és kutatási munkálatokban, hanem a film hangulatát bemutató pilot filmek gyártásában is fontos szerepet játszanak, 2013-ban a Halottlátónak forgattak egy rövid bemutatót, legutóbb pedig a Napszállta moodfilmjét készítették el a MEDIA program támogatásával. Sipos Gábor szerint „egy, még nem létező alkotás atmoszféráját, a színészeket, vagy egy-egy speciális jelenetet bemutató mood film leforgatása nagyban segíti a film későbbi gyártását és értékesítését. Pontos képet adhat arról, hogyan láthatjuk a főszereplőt vagy éppen a megjeleníteni kívánt kort, esetleg egy-egy jellemző jelenetet.”

A pilot filmből azóta nagyszabású, Velencében díjazott időutazás született, ahogy a kritikánkban is fogalmaztuk, “amíg a történelem filmek többsége egy átfogó, a kort a maga teljességében megragadó kép megalkotására törekszik, addig a Napszállta az események forgatagába dobja bele a nézőt.”

További részletek, filmek és reklámok a Laokoon Filmgroup hivatalos oldalán böngészhetőek, a Kreatív Európa oldalán pedig a különböző támogatásokról is tovább lehet tájékozódni.