Mindenkinek kíváncsian várom a filmjét, azt viszont nagyon sajnálom, hogy nincs Szemle, ott biztosan meg is nézném mindet.

dombrovszky 600

Groó Diana

Én azt kívánom, hogy mindenki megvalósíthassa azt a filmtervet, amiben nagyon hisz. Remélem, elkészülök az Ügyvéd című forgatókönyvemmel, ami Eötvös Károlyról, a tiszaeszlári védőügyvédről szól. Továbbá remélem, hogy a DunaDOCK dokumentumfilmes csapattal idén is sikerül egy nemzetközi fórumot szerveznünk (nézd meg a DunaDOCK programjáról készült videónkat) . Nagyon várom a Regina című doksi filmem januári New York-i bemutatóját a Lincoln Centerben, Párizsban a Unesco Palotában és márciusban Washingtonban a Library of Congressben, és a német verzió befejezését. Fazekas Csaba Swing című filmjére vagyok nagyon kíváncsi, és Miklauzic Bence Parkolójára (olvas el forgatási riportunkat!).

groo 400
Groó Diana Fischer Gáborral 1998 körül Fazekas Csaba Valaki kopog című vizsgafilmjében


Groşan Cristina

Sok mindent tartogat számomra a 2014-es év. Szilveszterkor forgatjuk Nyoszoly Ákos operatőrrel saját sztorinkat a BUEK keretében (olvasd el interjúnkat a BUÉK közösségi filmről). Januárban Gát Anna forgatókönyvíróval résztveszünk a European Short Pitch-en, ahol az új projektünket fogjuk tovább fejleszteni. Január végén, ugyanezzel a filmtervvel, Berlinbe megyünk Nedeczky Dóra producerrel, ahol Nominee Forum első fordulóját rendezik meg. Három másik projekttel együtt a filmünk nominálva lett a 2014 Easter European/German Film Prize-ra. A nagy döntő április elején lesz, Wiesbadenben, a Go East Film Fesztivalon. Kérlek, ti is szorítsatok nekünk!

Valamikor az év elején tervezünk egy bemutatót is, mert a Szarajevoban díjazott kisfilmünket meg nem mutattuk be Magyarországon, és kíváncsiak vagyunk a magyar kisfilmes közönség visszajelzésére is (olvas el interjúnkat Cristina Grosannal és Nedeczky Dórával).

Szintén januárban kezdjük előkészíteni az első nagyjátékfilmünket, amit Nedeczky Dórival fogunk pályáztatni, és aminek német co-producert keresünk épp.

Sok izgalmas dolog vár ránk jövőre, keményen fogunk dolgozni, hogy mindez sikerüljön. Reméljük, majd minden magyar filmszerető büszke lehet ránk! 

grosan 600


Lakos Nóra

A magyar filmnek sok nézőt és jó filmeket kívánok! Magamnak pedig nagyjátékfilm támogatást :)

A külföldi filmek közül nagyon várom Wess Anderson Grand Budapest Hotel-jét, Spike Jonze Her című filmjét, és Tim Burton Pinoccio-ját, a magyar alkotásokból pedig Fazekas Csaba Swing című filmjére, Zomborácz Virág Utóéletére vagyok a leginkább kíváncsi.

Januárban lesz az első animációs film rendezésem bemutatója, Egy napra visszamennék címmel (nézd meg a film trailerét!). A BÚÉK közösségi film elkészítésében társ-producerként és rendezőként veszek részt. 2014 decemberében lesz a bemutató.

Celebnation nevű cross-media projektet (bővebb infó a facebookon!) egy éve fejlesztjük és reményeink szerint 2014 végén el tudjuk indítani. Ez egy felület, ahol mindenki megoszthatja az ünnepét, emellett animációs klipeken keresztül mutatja be a világ nemzeteinek különböző ünnepeit.

Ezen túl Janikovszky Éva Cvikkedli című kisregényének filmes adaptációjából tervezünk családi filmet.

lakos 600


Madarász Isti

2014 izgalmas évnek ígérkezik. Novemberben forgattuk le a 147 Rovás című kosztümös kisfilmemet, aminek januárban kezdjük az utómunkáját, illetve március környékén forgatom Arany János balladájából a Tetemre hívás című kisfilmet, úgyhogy ez az év - remélem - két új kisfilmet is hoz nekem.

A Hurok című nagyjátékfilm-tervem a Filmalapnál van, ha sikerül a forgatókönyv fejlesztési fázison sikeresen túljutni, és mindannyian úgy találjuk, hogy egy elég jó könyv készült, akkor remélem, abba a filmbe is belefogunk még idén. A nagylányom ráadásul iskolába megy, a kisfiam oviba, jön az új Christopher Nolan film - jó kis év lesz ez!

A magyar filmnek azt kívánom, hogy egyre többen nézzék. Hogy a következő hónapokban moziba kerülő új magyar filmek jól sikerüljenek és hogy a nézők szavazzanak nekik bizalmat. Dicsérjék őket vagy szidják, ha nem jók, de nézzék meg, tudjanak róla, és menjenek el rájuk, minél többre, minél többen. 

madarasz 600


Nagy Dénes

Nemrég kaptam Prikler Mátyás rendezőtől egy karácsonyi üzenetet, amelyben azt írta, hogy úgy érzi, érdekes év vár ránk. Hát én is úgy remélem.

Nagyon várom Hajdú Szabolcs, Kenyeres Bálint és Fekete Ibolya filmjét. Az utóbbiban egy egy mondatos szerepet is kaptam. És nagyon várom, hogy újra legyen rendes Filmszemle. Nekem rettentően hiányzik, sok minden más mellet azért is, mert lehetőséget adott arra, hogy egy szakma részének érezhessem magam, ahol egyszer egy évben, néhány napig a filmeken túl egymással is találkozhattunk.

Bollók Csaba nemrég levetítette a Lágy eső című filmemet az egri főiskolán (olvasd el interjúnkat a rendezővel), a tanítványainak szervezett filmklubjában, ahol rendszeresen száznál több hallgató van jelen, és a vetítés után a tanárok és diákok nem mennek haza, hanem együtt folytatják a filmekről való beszélgetést az éjszakában. Ez az este nekem is elementáris élmény volt, és hazafelé az autóban azt éreztem, hogy mennyire jó is a film, és a filmezés. Hát ez az az érzés, amelyet erősíteni szeretnék magamban a jövőben is.

Kívánok a magyar filmnek és filmeseknek a kamera lencséje előtt születő elementáris és őszinte pillanatokat!

nagydenes 600

Reisz Gábor

A magyar filmnek azt kívánom, hogy felejtse el a többi országot. Maradjon itt. Ismerje meg az őt körülvevő embereket, akik a potenciális nézői. Mutassa be őszintén, hogy milyen ez a Magyarország, vagy ő milyennek látja. Felejtse el a versenyt, a sztárokat, multiplexeket, nézőszámokat, távoli fesztiválokat, a siránkozást, szörnyülködést, hogy itt milyen szép mozi volt régen.  

A magyar filmnek azt kívánom, hogy a vállalhatatlant, amivel roncsolja a társadalom vizuális műveltségét, ne a bemutatók után utasítsa el, hanem mielőtt részt vállal benne.

Azt kívánom a magyar filmnek, hogy legyen identitása, amit a magyar nézők képesek szeretni.

reisz 600

 Szirmai Márton

Magamnak nem lankadó lelkesedést, a magyar filmnek pedig sokkal több bátorságot, érvényes mondanivalót és értő közönséget kívánok!

szirmai 600


Török Feri

2013-ban nagyon vártam a Django-t, nem is csalódtam. A nagy Gatsby pontos adaptáció lett, lenyűgöző látványvilággal. A Wolf szintén döbbenetes: Di Caprio idén tényleg a csúcsra ért, olyan, mint Brando, vagy De Niro. A két európai fesztiválsiker közül A nagy szépség volt számomra a favorit, de az Adele élete sem felejthető. A klasszikusok közül a Bolond Pierrot köszönt vissza sokadszor, a Szabadíts meg a gonosztól! is fontos volt idén.

Kevés magyar film volt idén (hiányzott a lesajnált Filmszemle), amit láttam, mégis pozitív élmény: a Nekem Budapest minden hibája ellenére tehetséges vállalkozás, a dokuk közül tetszett a Regina és a Börtönrap is. Az Isteni műszak (kritika) bátor pályakezdés, A nagy füzet (kritika) pedig komoly siker. Jövőre újra beindul a magyar film, sok jó mozi jön, talán megérné újra szemlét rendezni!
 
Március végéig vágom a Senki szigetét (olvasd el forgatási riportunkat!), utána jön a hang és a zene, májusra befejezzük, ősszel kerül a mozikba. Hosszú menet lesz. Közben egy irodalmi adaptációt készítünk elő, kutatjuk tovább Hajós Alfréd történetét, már a szabadkőműveseknél tartunk, elég izgalmas.

torok 600


Zomborácz Virág

Bár a jelek szerint az Utóélet az egyik leglassabban készülő produkció, valószínűnek tartom, hogy 2014-ben bemutatjuk (olvasd el forgatási riportunkat!). Ezzel kapcsolatban azt remélem, hogy a nézők és a kritikusok szeretettel fogják fogadni nyilvánvaló hibái ellenére is, illetve azokkal együtt.

A többi, jelenleg utómunka alatt álló nagyjátékfilm közül legjobban a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlant, a Szerdai gyereket (forgatási riport), a Swinget és a Mirázst várom. A nagy füzetnek pedig nagyon szurkolok. Remélem, a közös drukk összehozza majd az embereket - mint egy sporteseményen!

Magamnak azt kívánom, hogy a jövő évben is találjanak meg olyan lehetőségek, amelyek miatt megéri nem elmenni aerobik-oktatónak egy óceánjáróra, de a mainstream szórakoztatás mellett legyen időm a Művészetre is, hogy megírhassam régóta tervezett ezoterikus szingliregényemet. Továbbá jó közösségeket, kalandos (de biztonságos!) utazásokat, erősebb immunrendszert kívánok.

Sajnos magamnak jobban tudok kívánni, mint másoknak, ez kicsit olyan, mint az ajándék-vásárlás, mindenesetre igyekeztem néhány gyapjúzoknit, bögrét és Egzotikus Tájak 2014 naptárt átváltani jókívánság-formátumba. Ennek mentén kívánok a többi elsőfilmesnek lehetőséget, a filmforgalmazásnak megoldást, a tévécsatornáknak bátorságot, a nézőknek pedig kitartást - remélem, 2014-ben azért még nem adják fel.

zomboracz 600
Zomborácz Virágot ábrázoló ünnepi kép Veres Szilárd munkája