A Nyitva egy harmincas, hosszú évek alatt összekopott pár, Fanni (Radnay Csilla) és Bálint (Kovács Lehel) történetét meséli el, akik úgy próbálják meg kikerülni az elkerülhetetlennek tűnő megcsalásokat, hogy megnyitják kapcsolatukat a szexuális kalandok előtt. Ez azonban jóval nehezebb feladatnak bizonyul az elképzeltnél: az újonnan felkínálkozó lehetőségeknek sem a testi, sem az érzelmi hatásaira nincsenek felkészülve. A film kendőzetlen őszinteséggel és fanyar humorral igyekszik feltérképezni a párkapcsolatok buktatóit, mindezt női szemszögből, kitérve a nők szexualitását övező társadalmi konvenciókra, és tükröt tartva az ezzel kapcsolatos kettős mércének.

 Kovács Lehel és Radnay Csilla / Fotó: Megafilm

Több remek rövidfilm (Kispárizs, Paktum, Körforgalom) után tavaly ősszel Nagypál Orsi is belépett a nagyjátékfilmesek klubjába: a Nyitva frissen, magyar filmben szokatlanul szabadon beszél a szexualitásról, párkapcsolati problémákról, és nyitott kapcsolatba lépő főhőseivel bátran feszegeti a monogámia határait. Radnay Csilla és Kovács Lehel alakítja a fiatal párt, akik már öt éve élnek szolid, biztos párkapcsolatban, amiből a maga természetes módján már kikopott a ruhaletépős, vad szenvedély, ezért a kapcsolatuk megnyitásával igyekeznek orvosolni a problémát. Hiába a szaftos téma, a rendező nem feltétlenül a szexualitás, inkább a kapcsolatok működése felől közelíti meg a kérdést, ami a romantikus dramedy műfajában nagyszerűen működik.

A szerkesztőségünk által a tavalyi év legjobb magyar filmjei közé választott Nyitva útját már a kezdetektől nagy érdeklődéssel követtük. A film egyik forgatási napjára mi is kilátogathattunk a Füvészkertbe, erről itt olvasható riportunk. Nagypál Orsi rendező podcastunk vendége volt a film bemutatását megelőzően, ahol eddigi munkásságát is alaposan körbejártuk, míg interjúnkban Kovács Lehellel és Radnay Csillával első filmes főszerepükről és a tabudöntögetésről beszélgettünk.

Nyitva - 2019.06.26.

Kapunyitás: 19:00
A vetítés kezdete: 21:00
Helyszín: Budapest, Ybl Miklós tér 2-6.

Az esemény Facebook-oldala itt található, jegyeket pedig a Várkert Bazár hivatalos oldalán vagy a helyszínen lehet vásárolni. A jegy felmutatásával ingyenes parkolást biztosítanak a Várkert Bazár mélygarázsában 3 órára (ami a Szarvas tér felől közelíthető meg).