A július 16. és 22. között tartják az Európai Filmek Fesztiválját, ahol az Arany Torony fődíjért idén összesen 14 film kel versenyre Palicson. Többek közt bemutatják Nicolas Winding Refn Cannes-ban debütált Neon démon-ját, amelyről mi is írtunk, és Agnieszka Smoczynska The Lure című alkotását, amely több elismerést szerzett a legutóbbi Sundance-en. Vetítik a román újhullámos, Cannes-ban többször díjazott rendező, Cristian Mungiu legújabb filmjét, az Érettségit is, amelyet mi is a fesztivál legjobbjának tartottunk, továbbá Gianfranco Rosi Berlinale fődíjas alkotását, a Tűz a tengeren-t, amely a fesztivál nyitófilmje lesz, és amelyet nemrég láttunk Karlovy Varyban.

Cristian Mungiu: Érettségi

A Tiszta szívvel nemzetközi premierje múlt héten nagy siker volt a Karlovy Vary filmfesztiválon mind a külföldi filmkritikusok, mind a közönség körében. Palicson a filmet a versenyprogramban július 18- án este láthatja a nagyközönség Till Attila, Dr. Dusan Vitanovics főszereplő és a producerek személyes részvételével.

Hajdu Szabolcs: Ernelláék Farkaséknál

Az „Új magyar filmek” válogatás hét magyar alkotást tűz műsorra: látható lesz a Karlovy Vary fődíjas és a legjobb férfi alakítás díját is elnyerő Ernelláék Farkaséknál című új Hajdu Szabolcs-film, valamint Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból, Zomborácz Virág Utóélet, Kovács István Betonzaj című rövidfilmje, Nemes Gyula Zéró, Horváth Lili Szerdai gyerek és Gárdos Péter Hajnali láz című alkotása.

Zomborácz Virág: Utóélet

A „Paralells & Encounters” című különprogram Fliegauf Bence Berlinalén bemutatott Liliom ösvény című filmjét és a Buharov fivérek Az itt élő lelkek nagy része című legutóbbi egész estés alkotását is műsorra tűzi. A 23. palicsi filmünnep felvezetéseként Szabadka főterén filmtörténeti klasszikusokat vetítettek nagy sikerrel felújított és digitalizált formában egész héten, köztük Makk Károly 45 évvel ezelőtt készült Szerelem című világhírű alkotását, amely felújított változatban először Cannes-ban volt látható májusban, amelyen mi is részt vettünk

(Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap)