Árpa Attila - Argo 2

(Bemutató: 2014. szeptember 11.)

Minden idők legbénább bűnözőjét, Balogh Tibit nyolc év után kiengedik a börtönből. Mivel a rács mögött töltött idő alatt sem szállt magába, találta meg Jézust, vagy sajátított el kihalóban lévő nyelveket, amint új balhé kerül a látóterébe, összetrombitálja a régi bandát. Psychóval, Bodrival és az előző részt golyóval a fejében átvészelő Tysonnal egy japán szindikátust segítenek ki, ám amint a világuralom lesz a tét, Balogh nem akar tovább osztozkodni a japánokkal. Ehhez persze a Tejesembernek is lesz egy-két szava illetve lövése. Tíz évvel az első rész után Árpa Attila idén végre bemutathatja rendezői pályafutása második nagyjátékfilmjét, az Argo 2-t, melynek elkészítését a hazai filmfinanszírozási rendszer átalakulása zavarta meg. (A két Argo-mozi közé a 2012-es Meldrum House című rövidfilm ékelődött be, melynek írója, rendezője és főszereplője is Árpa volt.) A forgatás végül 2013 őszén zárult, az akcióthriller pedig a Filmalap 296 500 000 Ft-os támogatásával készült el. Bár a többek közt Miamiban és Szlovákiában forgott filmet februárra, és tavaszra is beharangozták már, csak szeptemberben érkezik a mozikba. Zenéjét szerezte többek közt a Tankcsapda, a végeredmény egy csőre töltött rocksláger lett.

argo2 600

 

Pálfi György - Szabadesés

(Bemutató: 2014. szeptember 25.)

Miközben rajongók ezrei várják tűkön ülve, hogy Pálfi György elkezdje forgatni a Toldit, a rendező váratlanul új filmet villantott. Teljes titokban, alig öt hónap alatt forgatta le ötödik nagyjátékfilmjét, a Szabadesést - dél-koreai kérésre, dél-koreai támogatásból. A hét rövidfilmből álló alkotás májusban debütált a Jeonju Nemzetközi Filmfesztiválon, a folpackba csavart Nagy Zsolt, és a 800 kilós bika Karlovy Varyban a Kristály Glóbuszért versenyez majd, Molnár Piroska hételemetnyi zuhanását pedig szeptember 25-től láthatjuk a mozikban. A 17 napos forgatáson először a Filmhu különítménye járt, sőt érkezésünk volt a határidő, hogy Pálfi végleges címet találjon a filmnek. „A Szabadesés csak munkacím, mert van egy 2013-as mozi ugyanezen a címen. De sebaj, a végére, mire rájövünk, hogy miről is szól a film, tudni fogjuk a címét is." – nyilatkozta akkor a rendező. A cím ugyan maradt, ám az első pár képkocka láttán biztosak vagyunk benne, hogy a bemutató után már senkinek nem Stephan Lacant német filmdrámája fog eszébe jutni róla.


 

Zomborácz Virág - Utóélet

(Bemutató: 2014. október 30.)

Nem könnyű a lelkészgyerekek élete. Nem elég, hogy egy olyan egzotikusan csengő bibliai névvel kell együtt élniük, mint a Mózes, apjuk, a lelkész még halálában sem hagyja békén őket. Pedig nekik szellemként kísértő rokonok nélkül is van elég bajuk. Az Utóélet (a film Facebook oldala) főszerepet az amatőr Kristóf Márton alakítja, aki úgy került a filmbe, hogy a rendezőnőnek egyszerűen „megtetszett az ábrázata”. Zomborácz Virág első nagyjátékfilmje a Filmalap 190 milliós gyártási támogatásával készült, sztorija pedig már forgatókönyvként megnyerte a szakma tetszését, hiszen MEDIA Program 2011 májusában rangos díjjal (MEDIA European Talent Prize) tüntette ki a magyar filmtervet. A bizottság indoklása szerint a rendezőnő széles közönséget szólít majd meg, történetvezetése erős, és újszerűen játszik a filmes műfajok vegyítésével. A fekete komédiaként beharangozott alkotás Karlovy Varyban debütál, itthon október 30-ig kell várnunk rá. A Filmhu egészen Pécsig utazott, hogy láthassa, hogyan gyullad ki a jászol egy betlehemes jelenetnél.Ujj Mészáros Károly - Liza, a rókatündér

(Bemutató: 2014. ősz)

Lizával nem árt vigyázni. A bájos arcocska mögött egy igazi démon lakozik, méghozzá róka, vagyis kicune. Kurosawa Ran című Shakespeare-adaptációjában már találkozhattunk ezzel a titokzatos és veszélyes lénnyel, aki most Ujj Mészáros Károly első nagyjátékfilmjében csavarja el gyanútlan fiatalemberek fejét. A svéd-magyar kooprodukcióban készülő fekete komédiában animáció keveredik fiktív japán táncdalénekesek által előadott popdalokkal. Bár az akkor még csak filmtervként létező szelíd nővérke 210-ben egyetlen magyar produkcióként meghívást kapott a Cannes-i Filmszemle kísérőprogramjára, az Atelier koprodukciós vásárra, a nemzetközi producerek végül kitáncoltak a projekt mögül. A 405 milliós összköltségbe a Filmalap 205 millióval szállt be, a forgatás pedig 2012 nyarán kezdődött. A történet ihletője eredetileg Pozsgai Zsolt Liselotte és a május című darabja volt, ám a munkálatok során a sztori egyre messzebbre távolodott ettől. Ujj Mészáros a 40. filmszemlén a kategóriájában legjobbnak választott Aléna utazása című kisfilmmel már bizonyított, a trailer láttán pedig alig várjuk, hogy beköszöntsön az ősz. Liza, azaz Balsai Móni körül ugyanis em csak a falevelek, de a férfiak is hullanak majd.Török Ferenc - Senki szigete

(2014. október)

Ha Tímár Mihálynak bejött a Senki szigete, akkor Török Ferinek is be fog jönni. 2011-es isztambuli kiruccanása után a rendező absztrakt és meseszerű szerelmi történetet forgatott az Ópum, és A nagy füzet forgatókönyvírójának könyvéből. Egy taxisofőr lány, egy kosárlabdás fiú, és egy vidéki menyasszony (Jakab Juli, aki egy jelenetet is írt a filmhez) élete gabalyodik egymásba, a végjátékon pedig állítólag nagyon meg fogunk lepődni. (Egyelőre annyit lehet tudni róla, hogy a tengerparton forgatták.) „Az alkotók a '60-as évek filmes irányzataihoz nyúltak vissza, Fellini filmeket néztek, Godard Bolond Pierrot-jából és Chytilová Százszorszépek című alkotásából igyekezetek ihletet nyerni. A rendező szerint más forgatókönyvéből dolgozni, kicsit olyan, mint egy színházi munka: saját ízlés szerint kell interpretálni az anyagot.” – írtuk forgatási riportunkban, a trailer alapján pedig eddig úgy tűnik, a stáb nagy elődök legjobb tulajdonságait és trükkjeit sajátították el. A forgatás 2013 nyarának végén indult és 33 napig tartott, a Filmalap 236 millió forinttal támogatta a 339 millióból készült meseszerű lávsztorit. Bemutató októberben.

 

Fazekas Csaba - Swing

(Bemutató: 2014. december 4.)

Fazekas Csaba második nagyjátékfilmjében Csákányi Eszter, Ónodi Eszter és Törőcsik Franciska díváskodik. A Swingben három különböző korú, de hasonlóan elkeseredett nő talál egymásra egy esős éjszakán – a nőket egy kiöregedett dizőz veszi a szárnyai alá, és bumm, így lesz a Swing Angels. A csaknem tíz évvel a Boldog születésnapot! után ismét forgató Fazekas olyan történetet szeretett volna, amelyben a nőknek vidámnak kell mutatniuk magukat a színpadon, de azon kívül egy csomó minden történik velük, vagyis ismét bebizonyosodik, hogy a színpadi csillogásnak semmi köze a való élethez. A negyvennapos forgatás tavaly nyáron indult, a film Budapesten és a Balatonnál forgott, a haknizenekar pedig december 4-én mutatkozik be a közönségnek.

swing2 600

 

Pejó Róbert - Mancs

(Bemutató: 2014. tél)

Kántor óta nem volt magyar kutya, akit akkor rajongás és szeretet övezett volna, mint Mancsot. Pejó Róbert filmjében Trill Zsolt alakítja a kisvárosi elektroműszerészt, aki hirtelen kutyatulajdonossá válik, hogy később meseszerű kalandokba keveredhessen új cimborájával. A 35 nap alatt leforgott Mancs a Filmalap 250 milliós támogatásával valósult meg, kutyáit pedig az a Halász Árpád képezte ki, aki Mundruczó cannes-i nyertes Fehér istenében egyszerre 200 kutyával dolgozott. És hogy mire lehet számítani az év utolsó hónapjaiban a mozikba? Arról a rendező mesélt nekünk a forgatáson. „Amellett, hogy ez egy nagyszerű emberi történet egy mentőkutya és a gazdája barátságáról, az érdekli különösen a megfilmesítésben, hogyan lehet a kutya szemszögét vizuálisan megjeleníteni. A film családi mozi lesz, amelynek meseszerű világához és főképp a kutya szemszögének ábrázolásához az animáció eszközeit fogják segítségül hívni, például amikor Mancs szagot fog, a szagot animációval jelenítik majd meg. Nem életrajzi filmet kell várnunk, mert a történet bármilyen mentőkutyáról szólhatna, hanem inkább egy legendát és egy általános emberi drámát, persze humorral átitatva. A kutya első három évét dolgozzák fel, amíg eljut odáig, hogy mentőkutya lesz belőle."

1236408 404750426293385 1398087714 n

Hajdu Szabolcs - Délibáb

(Bemutató: 2014: ősz / tél)

A Jim Jarmusch és Lars von Trier filmjeit is megjárt Isaach De Bankoléval forgatta első westernjét Hajdu Szabolcs. A Délibábot, amelyben Francis, az afrikai focista kényszerül rabszolgasorba egy alföldi tanyán, egy Tar Sándor-novella inspirálta. (Tar Sándor korábban már Nagy Dénesnek is szerencsét hozott) „A Délibábbal két-két és fél év fejlesztés után jutottunk el a megvalósítás fázisába. 2013 májusában kezdtünk forgatni. (…) Nagyon nagy reményekkel nézünk a film elébe, mert egy különleges, érdekes Hajdu Szabolcs film születik ismét, melynek reményeink szerint a világpremiere valamelyik neves külföldi fesztiválon lesz. A magyarországi bemutató attól függ majd, hogy a fesztiválkörút miként alakul, de előreláthatólag ősszel találkozhat a filmmel a közönség a hazai mozikban. Az utómunkálatok jelenleg is folynak, hogy a március közepi fesztivál-határidőt elérjük.” – nyilatkozta a Filmhunak az év elején Kovács Gábor producer. A fesztivál-határidőről lecsúsztak ugyan, de nagyon reméljük, hogy még idén mozikba kerül a hortobágyi neo-western.

259345 galeria delibab1

 

Reisz Gábor - VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan

(Bemutató: 2014. ősz / tél)

Az idei év legjobb című magyar filmje Karlovy Varyban mutatkozik be, ám pontos magyar premierdátuma sajnos még nincs, bár a rendező azt nyilatkozta nekünk, hogy "diplomafilmjének világforgalmazója már van, de Magyarországi forgalmazóval még nem állapodtak meg, egyelőre nem lehet tudni, hogy a magyar közönség mikor láthatja az alkotást, ám mindenképp szeretnék még idén bemutatni". Reisz Gábor indie-filmjében Jakab Juli kavarja fel frissdiplomás volt barátja állóvizét.

A filmnek van már zenéje, posztere, sőt még egy fej nélkül gitározós teasere is, a Facebook-oldalukon pedig fotókat és vicces vagy elrontott jelenetek is helyet kaptak.

10456454 801242859909772 2745197391066952013 n

 

Miklauzic Bence - Parkoló

(Bemutató: 2015. eleje)

Mi lesz abból, ha egy gazdag vállalkozó épp egy kisállattemetőre parkolja rá ’65-ös Ford Mustangját? Felfokozott küzdelem Szervét Tibor és az állatbarát parkolóőr, Lengyel Ferenc között."Ez a film nagyon jól adja vissza azt a társadalmi feszültséget, amit a mindennapjainkban átélünk, amikor közlekedünk, amikor a metrón utazunk. Azt látjuk, hogy a legkisebb emberi konfliktusokból félelmetes hatások bontakoznak ki, és nagyon durva emberi reakciók keletkeznek.” – mesélte a Parkoló forgatásáon Angelusz Iván producer. Miklauzic Bence flaszter-westernjére a jövő év elejéig kell várnunk, addig pedig nagyon körültekintően válasszunk parkolóhelyet, különben könnyen Légióssal találhatjuk szemben magunkat. A film forgatókönyv három évig készült, és a ScriptEasten és Cannes-ban is bemutatkozott, a forgatás pedig tavaly szeptemberben ért véget, a 300 milliós összköltséghez pedig 208,61 millió forinttal járult hozzá a Filmalap.

parkolo szantogerzson1 600

Werkfotó (fotó: Szántó Gerzson / Katapult Film)

 

Horváth Lili - A szerdai gyerek

(Bemutató: 2015.)

Nyomokban Napszúrást is tartalmaz majd Horváth Lili első nagyjátékfilmje, A szerdai gyerek. A rendezőnő olyan sorsokkal találkozott a diplomafilmjére készülve, melyek a kisfilmnél nagyobb terjedelmet kívántak, ám a végeredmény nem a Napszúrás bővített változata lett – inkább azt mutatja, mi történt a szereplőkkel néhány év múlva. A Filmalap 205 millióval szállt be a projektbe, a főszerepeket pedig amatőr színészek alakították. Például a 19 éves, volt intézetis Maját is, aki nevelőotthonban nevelkedő, 5 éves fiáért küzd. „Maja, ugyan szerencsétlen eszközökkel, de igyekszik magához venni a gyereket, míg Krisz inkább húzna egy vonalat, és legszívesebben elfeledkezne róla. Egy nap a telepre érkezik János, egy mikrohitel program terepmunkása, aki mélyszegénységben élő emberek számára nyújt vállalkozási hitelt. Maja a hitelből mosodát szeretne nyitni, azt remélve, hogy így közelebb kerül kisfia felügyeleti jogának megszerzéséhez. Kérdés, hogy ez az épp csak hogy felnőtt lány tud-e élni a lehetőséggel, amellyel találkozik, vagy a múltjába kódolt rossz minták kerekednek felül." – foglalta össze a film történetét a rendezőnő tavaly nyáron a mátyásföldi Ikarus Művelődési Házban. Azt szerette volna, ha a film képi világában tükröződne az út, melyet Maja járt végig a felnőtté válásig. Hogy ez sikerült-e, az csak 2015-ben fog kiderülni.

IMG 8732-33 szilagyi 600

fotó: Szilágyi Lenke

Nemes Gyula - Zero

(Bemutató: 2015.)

Bár Nemes Gyula (Letűnt világ, Egyetleneim) fogyasztói társadalomra reflektáló, négy részből álló filmterve Karlovy Varyban már tavaly bemutatkozott, valószínűleg csak 2015-ben láthatjuk majd. A forgatás nem csak Magyarországra, de Burkina Fasóra is kiterjedtek, a film pedig egy olyan méhészről mesél, akinek szembe kell néznie a méhek kihalásával. A négy film mindegyike más stílusban járja körül a problémát. „Az első epizód burleszk lesz, ebben a főhős mézgyárost alakít. A második melodrámának készül, ebben kivonul a hegyekbe, hogy méhészkedjen. "Itt szembesül azzal, hogy a méhek kihalnak. Ezzel a sajtó is sokat foglalkozott, hiszen a méhek nélkül az egész ökoszisztéma összeomolhat. A harmadik rész akciófilm lesz, amelyben a főhős terroristaként száll szembe a fogyasztói társadalommal. Az alkotás dokumentumfilmszerűen zárul majd, itt a főszereplő a "méhek paradicsomát" keresi meg Afrikában.” – mesélte filmjéről a rendező. A anarchista méhészmoziban egy másik, Lars von Triernél is felbukkanó színész, Udo Kier (Nárcisz és Psyché, Penge, Armageddon) is szerepel majd.

zero