A fesztivált most is egy egész estés különlegesség nyitja, Michel Ocelot Dilili Párizsban című alkotása. Az 1900-es évek századfordulóján járunk Párizsban, ahol a boldog békeidők alatt Dilili, a fiatal kanak (új-kaledóniai bevándorló) lány és futár barátja furcsa bűnügyeket próbálnak felgöngyölíteni. Látványosnak ígérkezik Nina Paley Széder-Mazochizmus című filmje is, amiben az Exodus könyvének történetét meséli el egy különleges ‘hímzés-animáció’ (angolul “embroidermation”) technikával. A Mozinet forgalmazásában később is látható lesz, de elsőként az Anilogue-on lesz műsoron a Mirai - Lány a jövőből, a japán Hasoda Momodu gyönyörű animációs filmje. Főhőse Mirai, a négy éves kislány, akire a testvére születése óta kevésbé figyelnek a szülei, míg egy játék során össze nem találkozik szülei gyerekkori énjével, újszülött testvére pedig a nővéreként csöppen bele ebbe a felfordult világba.

Nina Paley: Széder-Mazochizmus

Csak jót hallani a kolumbiai Santiago Caciedo Trópusi vírus című filmről is, amiben szintén egy fiatal lány lelki világát ismerjük meg: a fekete-fehér animált világban Paola Ecuador és Kolumbia közt nő fel, de nem igazán tud beilleszkedni se furcsa családjába, se környezetébe. Saját problémái és függetlensége mellett, a nőkkel szembeni általános előítéletekkel is napi szinten meg kell küzdenie.

A fesztiválon több magyar vonatkozású animáció szembejön majd. Természetesen műsoron lesz az év legfontosabb magyar rajzfilmje, Milorad Krstić Ruben Brandt, a gyűjtő című,  Oscar-jelölésre is esélyes heist-filmje, amit kritikánkban nem győztünk dícsérni, és a szerb származású rendezővel is beszélgettünk egyet. A hazai vonalt gazdagítja a lengyel-magyar-spanyol-német-belga Még egy nap az élet is, Raúl De La Fuente és Damian Nenow rendezése. 1975-ben egy lengyel újságíró Angolába érkezik, ahol egy éppen kirobbanó polgárháború közepén találja magát. A dél-afrikai országban testközelből tapasztalja meg a háború szörnyűségét. A film idén Cannes-ban, versenyprogramon kívüli szekcióban mutatkozott be, magyar oldalról az animációs munkák a Puppetworks stúdióban készültek. Aki a filmről most lecsúszik, január 24-től hagyományos forgalmazásban is elcsípheti.

Raúl De La Fuente & Damian Nenow: Még egy nap az élet

Éljen Candide, éljen az optimizmus!

Az Anilogue egyik legnagyobb dobása Voltaire Candide-jának 13 részes feldolgozása, amit péntek este egy huzamban lehet megnézni az Uránia nagyvásznán. Amikor először találkoztunk vele a  Katona József Színház alagsorában, már akkor éreztük, hogy ebből valami zseniális fog kikerekedni, és így is lett. Kreif Zsuzsanna, Turai Balázs és Bera Nándor adaptációja lehengerlő, a szó legjobb értelmében tébolyító lett: az alkotók 13x10 percben végigmenetelnek Voltaire regényének legfontosabb témáin, parádés animációval, szatirikus párbeszédekkel és drámával csomagolják új, modern köntösbe a könyv egy-egy fejezetét.

Voltaire adaptálása a brilliáns animációs filmrendező és képzőművész, Kovásznai György (Habfürdő) egyik legambíciózusabb terve volt, amit tragikusan korai halála (49 évesen hunyt el) miatt nem tudott véghez vinni. Az ő jegyzeteit és terveit vették alapul, és ez alapján folytatták a kutatást a sorozat készítői, hozzájuk csatlakozott Iványi Bitter Brigitta producerként és a művész kutatójaként. Kovásznai híresen eklektikus stílusát sokszor megidézik a 13 rész alatt, de legalább ennyi eredeti ötlet és animációs bravúr is megtalálható az összesen 90 perces anyagban.

Candide életében a vallás, a szerelem, a bevándorlás vagy a hadviselés problematikája mind szembe kerül Pangloss mester tanának legfontosabb elemével, a keserves optimizmussal, de nem a regény szerinti 1750-es években, hanem a napjaink Amerikájában, Közel-Keletén és persze Magyarországon is. Így történhet, hogy Candide egy hippi szektában, egy irtás alatt álló dzsungel közepén, Szilikon-völgyben vagy egy blőd magyar tehetségkutatóban találja meg újra és újra az ő Kunigundáját, és ugyanezeken a helyeken csalódik vagy borul a jóságos Pangloss mester lába elé.

A tekervényes animációt mesteri hangok kísérik: Panglosst az első részekben Kulka János, majd Máté Gábor, Candide-ot Rajkai Zoltán, Kunigundát pedig Jordán Adél kelti életre. A sorozat tévépremierjének időpontja még ismeretlen, éppen ezért is érdemes jegyet váltani rá – a 13 rész egyben elég tömény élmény, de kihagyhatatlan.

Horvát animáció és négy órányi vizuális lakoma

Az Anilogue szervezői természetesen a rövidfilmekről sem feledkeztek meg. A Cartoon Network versenyprogramja mellett – ahol Bucsi Rékától a Solar Walk és Hegyi Olivértől a Take Me Please is szerepel – a visegrádi országok legújabb animációs tehetségeinek kisfilmjeiből lesz válogatás A felhők gyümölcse programban (a válogatásban van Wunder Judit Kötelék és Pataki Szandra Wireless című rövidfilmje is).

David Stumpf: Woo-Hoo (Animált éj)

Mint minden évben, most is készült külön szekció egy konkrét ország animációs újdonságaiból - idén Horvátország áll a három részből álló Adriai hullám blokk középpontjában, de külön válogatás készül az elmúlt 25 év legérdekesebb szlovák kisfilmjeiből is. A végére pedig egy igazi ínyencség: szombat este az Animált éj szekcióban az erotikus, a horror műfaj kedvelői is lubickolhatnak 270 percnyni (64 kisfilm) tömény animációban.

Tovább részletek a helyszínekről, időpontokról, zsűriről és a filmekről egyenként az Anilogue hivatalos oldalán böngészhetőek tovább.

Képek forrása: Anilogue