A Közép-Kelet-Európa filmgyártására koncentráló luxemburgi fesztivált 15. alkalommal rendezték meg, október 6. és 23. között. Csuja László és Nemes Anna filmje a fesztivál fődíját kapta a négytagú szakmai zsűritől, Kerekes Péter Cenzorka című filmje, Szlovákia idei Oscar-nevezettje különdíjas lett,K. Kovács Ákos Branka című rövidfilmje pedig a legjobb rövidfilmnek járó közönségdíjat kapta Luxemburgban. A további nyerteseket a fesztivál hivatalos oldalán lehet megtalálni.

A Szelíd a Sundance-ben tartott januári világpremier óta járja a világot és tovább gyűjtögeti a nemzetközi díjakat. Az elmúlt évben beválogatták Karlovy Vary és a Sydney Filmfesztivál programjába is, duplán díjazták Brüsszeli Nemzetközi Filmfesztiválon, az amerikai Cleveland Nemzetközi Filmfesztiválon, majd nyár közepén különdíjat kapott Palicsban. A film főszereplőjét, Csonka Eszter alakítását Kolozsváron díjazta a zsűri, Csuja László és Nemes Anna pedig a németországi Wiesbadenben kapták meg a legjobb rendezés díját. Emellett beválogatták a Raindance Filmfesztivál, a Hong Kong-i Nemzetközi Filmfesztivál, illetve az erdélyi Filmtettfeszt programjába is. 

Tökéletes testben törékeny lélek

A Szelídet látva biztosan nem fogunk elrohanni kondibérletért, cserébe átérezhetjük egy sportoló elveszettségét, aki váratlan és bizarr helyen lel rá a vágyott intimitásra és szeretetre. 

A Szelíd főhőse Edina egy női testépítő, aki együtt él edzőjével, Ádámmal. Hogy megnyerjék a világbajnokságot, Edinának komoly áldozatot kell hoznia, miközben különös kapcsolatba kerül egy titokzatos férfival. A Szelíd producerei Muhi András és Ferenczy Gábor (Focusfox Stúdió), német koproducerei pedig Janine Jackowski, Jonas Dornbach és Maren Ade (Komplizen Film).