Hogyan érinti az életedet és a munkádat a járvány?

A családomat és a cégünket, a Focusfox-ot is erősen érinti. A fiam most fog érettségizni, emiatt ebben a nehéz helyzetben mindannyian nagyon izgulunk. Az online tanulás nem könnyű, de mindent megteszünk, hogy sikerüljön. A cégünk nagy része leállt, mint minden más is. Csak néhányan járunk be kisebb feladatokat elvégezni, a többiek home office-ban dolgoznak. Én felügyelem a felújitásokat, átalakitásokat, amiket ilyenkor könnyebb elvégezni. Jól is esik kicsit kimozdulni. Természetesen szigorúan betartjuk a higiéniás szabályokat. Ezekben a vészterhes időkben is megyek futni. Szeretek futni, jó a testnek, jó a léleknek. Pozitív energiákkal tölt fel.

Van olyan filmes munkád, ami elmaradt, vagy eltolódott?

Hét éve fejlesztek egy forgatókönyvet 42 karcsapás címmel Halassy Olivér életéről, aki kétszeres olimpiai bajnok volt vízilabdában és európa bajnok volt úszásban, annak ellenére, hogy 10 éves korában egy villamos levágta a bal lábfejét. Sajnos a régi Filmalap nem támogatta, hogy ez a történet gyártásba kerüljön. Viszont az új Filmintézet zöld lámpát adott a gyártás előkészitésre, amit éppen be is fejeztünk a karantén elött. Sopsits Árpád rendezővel készitettük elő a filmet, akivel közösen csináltuk a Martfűi rémet is, amivel 2017-ben a Filmhéten 14 díjból 9-et megnyertünk. Most várunk és reménykedünk. Halassy története arról szól, hogyan lehet túlélni, ha váratlanul mindent elveszítünk és gyökeresen megváltozik az életünk. Ebben a nagyon nehéz, vírus sújtotta világban, ahol már mind elvesztettük a régi életünket, most pontosan ilyen felemelő és erőt adó történetekre van szükség.

Ferenczy Gábor a 2017-es Magyar Filmdíj átadón Tőzsér Attila producerrel és Sopsits Árpád rendezővel 
(fotó: NFI)

Kreatív energiákat is felszabadíthat?

Igen. Egy másik világ fog elkezdődni hamarosan, ami kihívásokkal lesz tele. Próbálok rá felkészülni.

Mire használod fel a felszabadult időt? Mit nézel, mit olvasol, mivel kötöd le magad?

A Filmintézetnél most is folyamatosan lehet pályázni különböző műfajokkal, így nem unatkozom. Dolgozom a jövőn. Szinopszisokat, treatmenteket, különböző draftokat olvasok. Jó történeteket keresek. És zenét hallgatok. Jó sokat. Nagyon szeretem. Jót tesz a kreativitásnak. Pink Floydot, Genesist, Miles Davist, hogy csak párat emlitsek a kedvencek közül.

A cikksorozat korábbi részei:

#26 - Szalai Károly

#25 - Bognár Péter

#24 - Tóth Barnabás

#23 - Lakos Nóra

#22 - Ujj Mészáros Károly

#21 - Mécs Mónika

#20 - Zurbó Dorottya

#19 - Szász Attila

#18 - Dombrovszky Linda

#17 - Kovács Gellért

#16 - Máté Bori

#15 - Kárpáti György Mór

#14 - Enyedi Ildikó

#13 - Bergendy Péter

#12 - Osváth Gábor

#11 - Gera Marina

#10 - Fillenz Ádám

#9 - Jakab Juli

#8 - Schubert Gusztáv

#7 - Rév Marcell

#6 - Tóth Luca

#5 - Scherer Péter

#4 - Schwechtje Mihály

#3 - Liszka Tamás

#2 - Kis Hajni

#1 - Herendi Gábor