Hogyan érinti az életedet és a munkádat a járvány?

Ha körbenézek, akkor azt kell mondjam, a szerencsésebbek közé tartozunk egyelőre: engem, illetve a Filmfabriq és Boddah cégeimet nem érinti még súlyosan a helyzet. Kollégáimmal otthonról dolgozunk, ami persze rejt nehézségeket, de nem lenne fair bármilyen panaszkodás, hisz csak az előadóművészeti szférában rengetegen vannak, vagy lesznek nagyon hamar komolyabb bajban. Szóval ehhez képest egyelőre nálunk nem ég a ház. Megnyugtató, hogy a Filmintézet és a Filmiroda munkatársai is nagyon segítőkészek és az ő működésük sem állt le, így a home office szerencsére nem merül ki abban, hogy egymással chatelünk, hanem tudunk az elszámolásokkal, új pályázatokkal is haladni.

Van olyan filmes munkád, ami elmaradt, vagy eltolódott? 

Május közepén indulna a Kilakoltatás című Inkubátoros filmünk forgatása Fazekas Máté rendezésében - most abban bízunk, hogy ez csak a nyárra tolódik, és nem tovább. Két izgalmas kisfilmem is lett volna tavasszal (a Stereo Akt társulattal Boross Martin rendezésében az egyik, míg a másik egy táncfilm Barna Lilla rendezésében), ezeket egyelőre szintén nyárra toltuk. Bakony Alexa dokufilmje, amely Egy fiú munkacímen készül, már utómunka szakaszban van, de ennek se tesz jót most ez a helyzet. És van a Vacsora c. animációs rövidfilmünk is, melyet Bárány Dani rendez – egyelőre ez az egyetlen futó projekt, amit nem lehetetlenített el a vírus.

Moodboard Fazekas Máté Kilakoltatás című filmjéhez

Szerinted milyen hatással lesz a magyar filmre ez az időszak? Kreatív energiákat is felszabadíthat?

Abban bízik mindenki, hogy a nyárba nem megy bele nagyon a járvány, és így nem lesz hosszantartó a negatív hatás. Ez a szektor annyira erős, – legyen szó szervízprodukciókról vagy épp az állami támogatásokról – hogy ezt ki tudja majd heverni. De azt látni, hogy emberek, stábtagok szintjén, illetve rokon ágazatokban lesznek olyan nehéz helyzetek, amelyekben remélhetőleg az állam és a szakma is tud majd segítséget nyújtani.

Mire használod fel a felszabadult időt?

Az én munkám nagy részéhez csak egy asztal és egy laptop kell, szóval nagyon sok minden nem változott egyelőre. Pontosabban úgy mondanám, hogy a hangsúlyok alakultak át. Például azzal, hogy bizonyos filmek tolódnak, mások jobban előtérbe tudnak kerülni. Már amúgy is előkészületi fázisban vagyunk az idei fő projektünkkel, a Tiszeker Dani által rendezendő Nagykarácsony c. filmmel, de így most egy kicsit több idő jut rá. Ez egy romantikus vígjáték és télen forogna, szóval ezzel kimondottan jól állunk. És most rakjuk össze a pályázati anyagot egy gyerekeknek szóló cseh-szlovák-magyar bábanimációs filmhez, ezzel is haladunk kollégáimmal.

Mit nézel, mit olvasol, mivel kötöd le magad?

A nappalaimban nincs nagy változás, de az esték felszabadultak a színházak, mozik és kocsmák kiesésével. A kevés pozitívum egyike, hogy most annyit olvasok mint a legjobb nyári hetekben. A fő találkozás eddig Bereményi Géza: Magyar Copperfield c. önéletrajzi regénye volt. Most pedig felváltva olvasom Babarczy Eszter és Terezia Mora novellásköteteit, valamint színháztudományi és -történeti köteteket, mert közben a Károlin tanulok, igaz ott is csak Skype-on.

Osváth Gábor a Filmfabriq és Boddah filmgyártó cégek vezetője. Producerként kis- és nagyjátékfilmeket egyaránt jegyez, többek között a Balaton Method (r.: Szimler Bálint) és a Három tánc (r.: Halász Glória) című egészestés dokumentumfilmeket, Bucsi Réka Love című kisfilmjét, Tóth Luca Superbia és Lidérc úr című alkotásait, co-producerként Kis Hajni Last call és Kovács István Ostrom című rövidfilmjeit. 2019-ben mutatták be Szép csendben (r.: Nagy Zoltán) és Foglyok (r.: Deák Kristóf) című nagyjátékfilmes munkáit. 

A cikksorozat korábbi részei:

#11 - Gera Marina

#10 - Fillenz Ádám

#9 - Jakab Juli

#8 - Schubert Gusztáv

#7 - Rév Marcell

#6 - Tóth Luca

#5 - Scherer Péter

#4 - Schwechtje Mihály

#3 - Liszka Tamás

#2 - Kis Hajni

#1 - Herendi Gábor