2021. 01. 06. filmhu

Kedvenc cikkeink 2020-ból

Ezeket a cikkeket szerettük írni nektek a legjobban

2020 nekünk is sok kihívást tartogatott, az eltolódott magyar bemutatók és bezártság új utakra tereltek, az élő interjúkat zoom-beszélgetések, a sajtóvetítéseket online premierek váltották fel. A megváltozott körülmények között új cikksorozatok születtek, többet foglalkoztunk nemzetközi filmekkel és sorozatokkal, interjúkban és podcast adásokban pedig a magyar film legizgalmasabb alakjait igyekeztünk közelebb hozni az olvasóinkhoz. Hasonló lendülettel vágunk neki az új évnek, de előtte még kedvenc 2020-as anyagainkból - interjúkból, kritikákból, összeállításokból, forgatási riportokból és podcast adásokból válogatunk.

INTERJÚ

Mi történt az Enyedi MA-osztállyal? 1.rész, 2. rész

Enyedi Ildikó és Máthé Tibor mesterszakos rendező-osztálya 2015 és 2018 között járt a Színház- és Filmművészeti Egyetemre. A végzős diákok általában a 6x7 keretében szokták bemutatni vizsgafilmjeiket, de az osztály nyolc rendezőjének, különböző okok miatt sosem lettek egyben bemutatva a munkáik. Azóta sokfelé széledtek, de kétrészes cikkünkben most mindannyian elmesélik mi történt velük azóta, és Enyedi Ildikó is felidézi a hozzájuk fűződő emlékeit és benyomásait.


Tíz éves a Köntörfalak: egy félresikerült vakrandi története

Néha egy meglepetésekkel teli forgatókönyv, egy öntörvényű, szendvicseket készítő rendező, három remek, kialvatlanságtól szenvedő színész és egy maroknyi stáb is elég ahhoz, hogy egy nagyszerű film szülessen. Egy asztalhoz ültettük Dyga Zsombor író-rendezőt, Tompos Kátyát, Elek Ferencet és Rába Rolandot, akik a kedvünkért felelevenítették a Köntörfalak keletkezéstörténetét. Az egy éven át tartó próbákat, a végkimerülésig tartó éjszakai forgatásokat és azt is, milyen nagy segítség volt számukra a Like a Virgin Madonnától. 


Világba ordítani a szent dühöt

Bernáth Szilárd négy éve készül első, egy YouTube-sztárról szóló nagyjátékfilmjére. Közben többször újraírta a történetet és beleszeretett Borsodba. Szorgalmasan járja a Sajó völgyét, élményeket és amatőr szereplőket gyűjt, szinte minden iskolai osztályban talál egy rappert, és majdnem elcsábította a birkatenyésztés. Elárulta a Filmhunak, ki az a fiatal, rendkívül tehetséges színész, akinek a szerep kedvéért meg kell tanulnia dadogni és rappelni. 


Nagy dobás előtt állnak
a végzős dokumentumfilmrendezők - 1.rész, 2.rész

Almási Tamás és Kékesi Attila dokumentumfilm-rendező osztályának végzőseivel beszélgettünk diplomafilmjeikről, melyeknek a befejezése eltolódott a járványhelyzet miatt. Arra voltunk kíváncsiak, hogy min dolgoznak most a fiatal rendezők, és hogyan befolyásolta őket az elmúlt rendhagyó időszak.


Filmesek karanténban sorozat

Az első karantén alatt naponta jelentkező sorozatunkban a magyar filmszakma különböző szereplői mesélték el, mihez kezdtek magukkal a bezártság alatt.


Az összefogás most a legfontosabb - Interjú két SZFE-s hallgatóval

Vermes Dorka és Ladányi J. Jákob 2019 óta tanul a Színház- és Filmművészeti Egyetem mesterszakos rendező osztályában. Augusztus végén társaikkal együtt elfoglalták az SZFE Vas utcai épületét, ahol munkacsoportokat alapítottak, fórumokat és tüntetéseket szerveznek, kiállva ezzel az egyetemük autonómiájáért. Tanáraikkal múlt héten kísérleti tanköztársaságot hirdettek meg, ezzel új alapokra helyezték az oktatás menetét, és bíznak benne, hogy egyre több helyről fognak kapni hazai és nemzetközi támogatást is. A megmozdulásokról, az egyetemi életről és további céljaikról beszélgettünk velük.


A mi társadalmunkban a gyerek kussoljon, a felnőtt meg azt csinálhat, amik akar

Visszatérés Epipóba főszereplői a 80-as években szervezett szendrői nyári tábor volt lakói. Epipóban a mágikus hangulat mellett rendszeres megalázásnak voltak kitéve a gyerekek, vezetőjükről, Sipos Pálról pár éve szörnyű titkok láttak napvilágot. Oláh Judit filmrendező is egy volt a Szendrőn 'nyaraltatott' gyerekek közül, és bár 25 évig nem foglalkozott Epipóval, a leleplező cikk hatására felkereste volt táborozó társait, hogy együtt próbálják meg feldolgozni az ott átélt jó és rossz élményeket. Judittal epipói élményekről, a felkutatott archív felvételekről és pszichodrámáról beszélgettünk, és hogy mit szólna hozzá, ha Sipos Pál felkeresné őt, hogy látta a filmet.


Madarász Isti, az utolsó mozinéző

Tombol a járvány második hulláma, de a mozik továbbra is tárt karokkal várják a maszkos nézőket. Madarász Isti rendező és szenvedélyes filmrajongó pár hete mégis arra lett figyelmes, hogy egyedül ül a vetítéseken: “II. világháború után valami kis szigeten felejtett japán gerillaharcosnak érzem magam, akinek nem szóltak, hogy vége van....” – írta a Twitteren. Kérésünkre egy pár szóban elmesélte, hogy milyen érzés egyedül mozizni az üres teremben, mikre váltott jegyet, és hogy mivel próbálja meggyőzni az elmaradó nézőket a visszatérésre.


Látsz? Én látlak! #6: Erdély Mátyás

A Saul fia és a Napszállta operatőre évek óta dolgozik külföldi produkciókban, legújabb munkája a The Nest című amerikai film, amiben Jude Law alakítja a széthulló család fejét. A távolságokat legyőző legújabb videóinterjúnkban beszélgettünk vele erről a feszültséggel teli drámáról, a rendezővel való csendes összhangról, a visszafogott 80-as évekről, és felidézett egy hajnalt, amikor Jude a kamera előtt, szerepben maradva sietett a segítségére. Elmesélte miért volt szürreális élmény Sundance, tudta-e ki Billie Eilish, mielőtt forgatott vele egy reklámot, és hogy hol tartanak Az árva előkészületében, ami Nemes Jeles László új mozifilmje lesz. 


FORGATÁSI RIPORT

El akarjuk hozni a közönségnek a magyar világvégét

Milyen érzés lehet a világjárvány közepén egy posztapokaliptikus világról animációs filmet készíteni? A sors furcsa alakulásának köszönhetően pontosan ezt éli át két animációs alkotó, Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta, akik öt éve dolgoznak Műanyag égbolt című nagyszabású filmjükön. Egy nemzetközi csapat és egy tucat nagyszerű színész segítségével az első magyar egészestés rotoszkóp animációs film munkálatain dolgoznak, a gyártás kezdete óta először a Filmhunak nyilatkoztak. Sosem látott képekkel és egy mozgó anyaggal csigázzák tovább a kíváncsiságunkat.


Igazából négy Stork Natasa van benne

Egy budai luxuslakásban látogattuk meg a Veszélyes lehet a fagyi stábját, ahol a panorámánál is jobban lenyűgözött minket, mennyire bonyolult szerep eljátszására vállalkozott Stork Natasa. A film egy egymástól elhidegült ikerpár mágikus egymásra találásáról szól. Szilágyi Fanni rendező elmesélte, hogyan lehet megsokszorozni a színésznőt, hogyan nyugtatta meg őket Tom Hardy, és a két testvér konfliktusos kapcsolatába is beavatott minket. Azt is megnéztük, hogyan folyik egy időmérő edzés a sminkszobában.


Magyar színésznők egymás kezébe adják Hitchcock konyhakését

A Bates Motel kis szeglete egy fővárosi színház stúdiójába költözött, ahol a filmtörténet legikonikusabb zuhanyjelenete hatvan színésznővel kel új életre. Alfred Hitchcock 60 éves mesterműve előtt rajongói kisfilmmel tisztelegnek: a Psycho60 minden snittjében más alakítja Janet Leigh-t, többek között Péterfy Bori, Osvárt Andrea és Ónodi Eszter fordul meg a zuhany alatt. Ellátogattunk a forgatásra, Végh Vozó Zoltán rendezővel és a színésznőkkel beszélgettünk Hitchcock megidézéséről.


Ha a bosszúnak nincs értelme, akkor helyette minek van?

Deák Kristóf első mozifilmjében egy fiatal srác indít bosszúhadjáratot egy csalóval szemben, aki durván átverte nagyapját. Az unoka forgatását egy kihalt kórházban látogattuk meg, ahol az Oscar-díjas rendezővel a filmet ihlető esetről, a színészek szeme villanásáról és a nemes bosszúról beszélgettünk, Zákonyi S. Tamás producertől pedig megtudtuk, mitől lesz több a film egyszerű bosszútörténetnél. Blahó Gergely elárulta, milyen első filmjében Jordán Tamás unokáját alakítani, Jászberényi Gábor bevezetett minket egy szélhámos lélektanába és kiderült, mivel tesztelték alkalmasságát telefonos csalónak.


A testépítésben is megvan az az eksztázis, ami a törzsi táncban

Mi történik, ha találkozik egy festő, aki a Képzőművészeti Egyetemen végzett, egy rendező, akit díjaztak Karlovy Varyban és egy testépítő, aki egyszeres világbajnok? Nemes Anna, Csuja László és Csonka Eszter esetében a lehető legjobb forgatókönyv következett be, közösen készítenek egy nagyjátékfilmet, a Jámbor szörnyeteget. A pankrátor magyar megfelelőjének forgatásán többek között Arnold Schwarzeneggerről, Eszter szelídségéről és elhívatottságáról, a nőiesség feladásáról, illetve a testépítés költőiségéről beszélgettünk. És megtudtuk, hogy akár életet is tud menteni ez a sport. Le fogunk izzadni, nagy érzelmi hullámhegyeket és -völgyeket fogunk bejárni, mire a film végére érünk.


PODCAST

Filmhu podcast #32: Balázs Ádám

Hogyan készül az a sok érzelmes, ijesztő, a filmek hatását fokozó zene? Erről mesélt nekünk Balázs Ádám, aki közben a saját kacskaringós, sikerekben gazdag életútját is felelevenítette: két évtized alatt az amerikai és a magyar filmipart is kiismerte. Enyedi Ildikót, Deák Kristófot és másokat is felhozva avatott be a rendező és a zeneszerző közötti kreatív kapcsolatba. A Zeneakadémián tanít, a Terápia, a Mindenki, az Egynyári kaland és a Testről és lélekről sikeréhez is nagyban hozzájárult. A cikk alján megtalálható beszélgetés zenehallgatásra inspirál, néhányan talán még a zeneszerzéshez is kedvet kapnak.


Filmhu podcast #33: A nagy Spielberg-show

Mennyi ideig tud Steven Spielbergről beszélni három rajongó, akiknek a film teszi ki az életük jelentős részét, és gyerekkoruk óta a Cápa, az E.T. és a Schindler listája rendezőjének a bűvkörében léteznek? Kovács Gellért filmkritikus, Lichter Péter filmesztéta és Madarász Isti rendező esetében a válasz az, hogy a végtelenségig és tovább. A lelkesedésük mély tudással párosul, és a dicséretek mellett az amerikai sztárrendező gyengébb alkotásai mellett sem mennek el szó nélkül. A Filmhu podcast legújabb adása egy kezdőknek és haladóknak egyaránt ajánlható, személyes vallomásokkal megtűzdelt mesterkurzus.


Filmhu podcast #35: Ez történt velünk 2020-ban

Tavaly az elmúlt évtizedet beszéltük át Jakab Juli színész-dramaturggal, Schwechtje Mihály író-rendezővel és Kránicz Bence kulturális újságíróval, most 2020-at elemeztük ki velük. Ezt a rendhagyó évet rendhagyó módon tekintettük át, már csak azért is, mert mindhármuk életében csodálatos esemény történt: gyerekük született. És ez, ha átmenetileg is, de elvonta a figyelmüket közös szenvedélyünkről, a filmről. Karácsonyi különkiadásunk legizgalmasabb felismerése pont ebből fakad: van az úgy, hogy nem a film a legfontosabb dolog a világon.


ÖSSZEÁLLÍTÁSOK

Mit keres négy filmkritikus az erdőben?

A kijárási korlátozást feloldották, hiányzott a társaság, és még a nap is sütött. Kiszabadultunk a természetbe filmes helyszíneket keresni. Újrajátszottuk a Guerilla drámai fináléját, patak partján hajat fonó lányokká változtunk, megnéztük, hol került a szovjet és a német csapatok harapófogójába Sinkovits Imre, és szokatlan helyen, a Pilisben találtunk rá az egri várra. Sőt, a Rossz versek levendulaszagú romantikája és a Holtpont adrenalinfüggősége is megcsapott minket. Három, Budapestről könnyen megközelíthető, vadregényes túraútvonalat ajánlunk.

 


40 éves a Habfürdő - Zenés trükkfilm szívdobbanásra

Sokan kiállításon látták először, valaki főzés közben ragadt a kistévé képernyője előtt, egyikőjük még a napra és az órára is pontosan emlékszik. Volt, akinek évekig a film egyik mondata volt a csengőhangja, egy másikat pedig ez a film terelte végérvényesen az animáció irányába. Kovásznai György filmjének kerek évfordulója alkalmából megkértünk pár animációval foglalkozó írót, alkotót és fesztiválszervezőt, hogy meséljenek saját Habfürdős élményeikről.


Fehéret viselnek, életeket mentenek, de nem mind angyalok

Az orvosok, ápolók és egészségügyi dolgozók a filmművészet kedvelt alanyai, inspiráló vagy épp tragikus, az életet és a halált is kezükben tartó alakban jelennek meg a vásznon. Válogatásunkban a legizgalmasabb magyar “orvos-filmeket” szedtük össze az Anyák megmentőjétől, a múltja után kutató ápolónőn keresztül, az Istent játszó mentősökig, és még a 1930-as évekbeli doktort is megismerhetjük, aki a személyesen a Nagy Kaszással került szembe.

 

KRITIKÁK

Olyan szépen sétálnak benne, már attól szerelmesek akarunk lenni

Biztató előjelek kíséretében került fel a magyar mozik műsorára Horvát Lili második nagyjátékfilmje, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre. Két rangos fesztivál, a velencei és a torontói is beválogatta a programjába. Kimagasló minőségű film született: csodálatos képekbe csomagolva képes átadni a szerelem megfoghatatlan érzését, és olyan könnyű belesüppedni az őszi melankóliát tükröző, titokzatos világába, mint egy puha kanapéba.


Egy magyar álmodta meg, miért szép a szerelem Skóciában
(Morzsák a kanapén sorozat)

Cikksorozatunkban olyan külföldi filmeket mutatunk be, amelyek hiába sikerültek nagyszerűen, méltatlanul kevés figyelmet kaptak Magyarországon. A Vágyak szigetében Joan egész életében tudta, hová tart, már csak egy hajóút választja el a vágyott beteljesüléstől, a gazdag férjtől, amikor beüt a szerelem. Elragadó, finom humorral átszőtt romantikus komédia, amelyben a vad skót táj a bennünk szunnyadó szenvedélyt testesíti meg. Vigyázat! Ebbe a filmbe nagyon könnyű belehabarodni.


Adam Sandler kikészít idegileg, és ezért hálásak lehetünk neki

Az év egyik legjobb filmjében egy szenvedélybeteg gyémántkereskedő fel-alá rohangál New Yorkban, a nagy üzlet reményében, a behajtók pedig az ő nyomában loholnak. Adam Sandler főként bugyuta vígjátékokban temette el a tehetségét, de a Jóléttel berobbant Safdie testvérektől most óriási lehetőséget kapott, amivel szerencsére élt is: a Csiszolatlan gyémántban élete legjobb alakítását nyújtja.

 

Egy lengyel álpapnak köszönhetjük az év eddigi legnagyobb mozis katarzisát

A Corpus Christi először télen keltette fel az érdeklődésünk, amikor a magyar filmmel ellentétben beválogatták a legjobb öt közé az Oscar legjobb nemzetközi film kategóriájában. Tavasszal majdnem bemutatták a hazai mozik, de aztán a járvány sok más premierrel együtt ezt is elmosta. Boldogan mondhatjuk, hogy megérte hónapokon át várni, a javítóintézetből kiengedett, papnak beálló srác története reményt ad, földbe döngöl, és még sokáig velünk marad. A friss és vagány hangon megszólaló rendező és a lángoló tekintetű Danielt játszó színész nevét is érdemes megjegyezni: Jan Komasa és Bartosz Bielenia.


Ha a közelébe lépsz ennek a nőnek, megperzsel

Az egyik legizgalmasabb chilei rendező, a No-t és a Jackie-t jegyző Pablo Larraín új filmjét július 30-tól játsszák a mozik. Az Ema egyszerre érzéki és provokatív: egy színes latin-amerikai város közepén egy érzéki táncosnőnek minden vágya, hogy anya legyen, és ezért bármeddig képes elmenni. A lenyűgöző képek nagyvászonért kiáltanak, és a magyarhangyának köszönhetően oda is kerültek.


VENDÉGSZERZŐK CIKKEI 

Munka nélkül maradt a rendező, elment gyereknevelőnek

A Virágvölgy rendezője a karantén ideje alatt úgy döntött, hogy az elmaradt filmes munkáját egy gyermekotthonban pótolja. Április közepe óta több fiatalnak, de főleg a 9 éves Ricsinek és a 13 éves Kristófnak segít eligazodni a digitális oktatásban. A fiúk hamar megszokták a jelenlétét, sőt sokszor kiszedték a kezéből a telefont, és ők maguk kezdték el megörökíteni az otthonban zajló mindennapokat, a tanulást, a bunker-építést és végül a karanténból való szabadulást is. Csuja László most egy gazdagon illusztrált beszámolóban elmeséli nekünk, hogy ő hogyan élte meg ezt az elmúlt időszakot. Filmesek karanténban sorozatunk különkiadása.


Akik nem ismerik a Happy Endet - 15 őrületes dél-koreai bűnügyi film

Július 2-án újra a mozikba került Park Chan-wook 2003-as kultfilmje, az Oldboy, amely rengeteg ember számára jelentett ugródeszkát a dél-koreai filmek kegyetlenséget, humort és durva meglepetéseket zseniálisan keverő, a műfaji határokat nevetve átlépő világába. Vendégszerzőnk, Herczeg Zsófi is boldogan merült el a távoli ország filmművészetében, most pedig túllépve a legendás bosszú-trilógia, az Oscar-történelmet írt Élősködők és Kim Ki-duk csodálatos arthouse darabjain 15 nagyszerű, ugyanakkor kevésbé ismert bűnügyi filmet ajánl.


Hajdu Szabolcs bordélya 10 év múltán is elkápráztat és elgondolkodtat

2010. március 18-án mutatták be az azóta kultfilmmé vált Bibliothéque Pascalt. Bár a premier pontos évfordulójáról lecsúsztunk, mivel az elmúlt idők egyik legjobb magyar filmjéről van szó, nem tudtunk ellenállni az évtizedes távlat csábításának. Kiderült, hogy a közelmúlt sajnálatos eseményei miatt a film, amely lebilincselő és provokatív módon ötvözi a képzeletet a valósággal, aktuálisabb, mint valaha. Mesebeli Erdély, etnikai ellentétek, kölcsönös kizsákmányolási lánc, valamint Nyugatról importált vágyképek. Cikkünkben megszólal a főszerepet játszó Török-Illyés Orsolya. Ölvedi Réka írása.

Címlapkép: Elek Ferenc, Tompos Kátya, Dyga Zsombor és Rába Roland a 10 éves Köntörfalak beszélgetésen / Fotó: Pozsonyi Janka

Még több magazin

magazin

Baska Barbara: Tudtam, hogy én is szekéren fogok átjönni a zöldhatáron

Interjú a Baska magyarul beszél rendezőjével

Baska József képzőművész lánya, Barbara dokumentumfilmet készített, amely édesapja gyermekkorának történetét eleveníti fel: a rozsnyói Baska család…

tovább

magazin

Cate Blanchett német kancellár lett, Kafka pedig megnémult

Beszámolónk a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválról 2.

Karlovy Vary vonzereje nem csupán sokoldalú versenyprogramjában rejlik, az alternatív és versenyen kívüli szekciók szintén pazar kínálattal…

tovább

Karlovy Vary 2024

Az 58. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon 12 film van versenyben a Kristály Glóbuszért, köztük a Borbély Alexandra főszereplésével készült The Hungarian Dressmaker. A helyszínről jelentkezünk.

Borbély Alexandra varrónője egyedül száll szembe az embertelenséggel

Vércseppek borítják Hollywood új csillagát

Csicskár Dávid és Goldberg Emília készülő filmjeit díjazták Karlovy Varyban

a teljes dosszié
 
hirdetés

MOZ.GO 2024

Június 12-én kezdődik és négy napon át tart a MOZ.GO. Közel 100 magyar filmet láthat majd a közönség, de számos izgalmas kiegészítő program is helyet kap a Magyar Mozgókép Fesztivál kínálatában.

A Semmelweis lett a legjobb film a MOZ.GO-n

Ez a rejtély még Kardos doktoron sem fogna ki

Négy nap mozi, négy nap buli a MOZ.GO-n!

a teljes dosszié

Cannes 2024

Május 14. és 25. között rendezik a filmvilág egyik legrangosabb seregszemléjét, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivált. Francis Ford Coppola, Andrea Arnold, David Cronenberg, Jorgosz Lanthimosz, Paolo Sorrentino és Paul Schrader is versenyben van. A Filmhu ismét a helyszínről jelentkezik a legfrissebb beszámolókkal és kritikákkal.

Emma Stone még a saját ujját is levágja egy szerep kedvéért

Ha prostit veszel feleségül, számíts rá, hogy anyád kiborul

Nagy a verseny az idei Palm Dog díjért

a teljes dosszié

Rendezőnők a magyar filmtörténetben

Nők, akik áttörték az üvegplafont, és rendezőkké tudtak válni a sokáig férfiak uralta magyar filmszakmában. Honnan jöttek ezek az úttörő nők? Hogyan jutottak el az első filmjükig? És hogyan folytatódott a pályájuk? Szederkényi Olga exkluzív portrésorozata a kezdetektől a rendszerváltásig új megvilágításba helyezve vizsgálja a magyar filmtörténetet.

Dr. Balázs Mária, aki öt percig gondolkodhatott, hogy lesz-e ő az első magyar filmrendezőnő

Filmhu podcast #88: Szederkényi Olga és a magyar filmrendezőnők

Riedl Klára, a filmrendezőnő, aki “magyar népi filmmel” futott be 1939-ben

a teljes dosszié
 
hirdetés
 

- Ön szerint Freud-nak igaza van? Úgy véli az összes idegrendszeri betegség kizárólag szexuális eredetű?
- Úgy gondolom, Freud szexuális megszállottságának köze lehet ahhoz, hogy sohasem részesült benne.

Veszélyes vágy

Oszd meg! Az összes idézet