Hogyan érinti az életedet és a munkádat a járvány?

Szerencsére az elmúlt időszak leginkább írással telt, amit persze jobb egy könyvtárban vagy egy kávézóban ülve csinálni (irodám meg nincs) – így az egyetlen különbség, hogy most egy 11 hónapos kislány ramazurijával kell ezt valahogy összeegyeztetni. Szerencsére a feleségem, Nina Kov a film dramaturgja is egyben, így valamennyire tudunk váltásban dolgozni és babázni. De valójában nincs is jobb dolog egy ifjú apukának, mint amikor ilyen sok időt tölthet a családdal, szóval egy szavam sem lehet.

Milyen gyakran mozdulsz ki? Bírod a bezártságot? Fertőtleníted a kilincset, miután hazatértél?

A kilincset inkább meg se fogom! Az eleje óta nagyon óvatosak vagyunk, és még most a lazítások bevezetésével együtt is tartjuk majd magunkat a szigorú távolságtartási szabályokhoz. A szüleimet csak nagyon tisztes távolságból láttam az utóbbi 2 hónapban, és nagy hasznát veszem annak, hogy anno egy kisfilmemhez elsajátítottam a kényszerbeteg kézmosók technikáját. Mivel az 1 év alatti babák számára is veszélyes lehet a koronavírus, és Nina is könnyebben elkaphatja, mivel Bechterew-kórral él, ezért ritkán megyünk vásárolni, zsilipelünk a bejárati ajtónál, van kinti ruha szettünk és letöröljük a boltból hazahozott dolgokat is – így bent a lakásban már nyugodtan létezhetünk.

Sodró Eliza és Deák Kristóf a Foglyok forgatásán / Nézz több képet a film forgatásáról!

Van olyan filmes munkád, ami elmaradt, vagy eltolódott?

Végig nagyon elfoglalt voltam, mert az új filmem (Az unoka) írásán és előkészítésén kívül még amerikai projektekre is készítek rendezői pitch-eket, és az Inkubátor program zsűrizésében is részt vettem – úgyhogy valójában semmi extra időm nem lett az izolációnak köszönhetően. Az, hogy mikor fogunk tudni forgatni, a járványhelyzettől is függ, de mi készen fogunk állni, amint lehet – ha minden jól megy és megkapjuk a támogatást, még idén ősszel forgatunk.

Szerinted milyen hatással lesz a magyar filmre ez az időszak? Kreatív energiákat is felszabadíthat?

A járvány a kitörésekor talán beindított egyfajta reaktív találékonyságot bennem, Ninával sorra találtuk ki a különféle ötleteket arra, hogy hogyan lehetne megfékezni a terjedését, tudatosítani az emberekben a védekezés fontosságát. Ez azóta elült, mostanában inkább csak azt látom, hogy megeszi a figyelmem és a koncentráló képességem nagy részét.

A cikksorozat korábbi részei:

#36 - Szabó Szonja

#35 - Szalay Bence

#34 - Dér Asia

#33 - Lóth Balázs

#32 - Szőke Abigél

#31 - Gelencsér Gábor

#30 - Czakó Judit

#29 - Balázs István Balázs

#28 - Vincze Teréz

#27 - Ferenczy Gábor

#26 - Szalai Károly

#25 - Bognár Péter

#24 - Tóth Barnabás

#23 - Lakos Nóra

#22 - Ujj Mészáros Károly

#21 - Mécs Mónika

#20 - Zurbó Dorottya

#19 - Szász Attila

#18 - Dombrovszky Linda

#17 - Kovács Gellért

#16 - Máté Bori

#15 - Kárpáti György Mór

#14 - Enyedi Ildikó

#13 - Bergendy Péter

#12 - Osváth Gábor

#11 - Gera Marina

#10 - Fillenz Ádám

#9 - Jakab Juli

#8 - Schubert Gusztáv

#7 - Rév Marcell

#6 - Tóth Luca

#5 - Scherer Péter

#4 - Schwechtje Mihály

#3 - Liszka Tamás

#2 - Kis Hajni

#1 - Herendi Gábor