Hogyan érinti az életedet és a munkádat a járvány?

Az életem - mint mindenki másnak is - eléggé beszűkült, a fizikai találkozásokat és közösségi szocializációt tekintve, de így legalább gyakorolhatom a távoli kapcsolattartást. Ez úgyis egy fejlesztendő terület az életemben. :) Természetesen én is biztonságra törekszem, ezért létrehoztam itthon egy mini-vágóstúdiót. Minden jelenleg zajló projektemmel home office-ban haladok. Távolabbra tekintve a forgatások leállítása rendesen megkavarta a következő másfél évemet, de bízom benne hogy minél hamarabb újraindulhat a filmgyártás.

Van olyan filmes munkád, ami elmaradt vagy eltolódott?

Jelenleg Madarász Isti Átjáróház c. filmjét vágom, és a Pesti Balhé trailerét fejezem be. Isti forgatása a felénél leállt, így a vágás is nagyon korlátozott ideig tud csak haladni. A meglévő nyersanyagból építkezünk folyamatosan, hogy annak tanulságait levonva tudjon majd nekirugaszkodni a stáb a második felvonásnak.

Ezen kívül több olyan nagyjátékfilm van, amiről már elkezdődtek a megbeszélések vagy már az előkészítésen is dolgoztam, de mivel még egyikről sem hozott végleges gyártási döntést a Filmintézet, ezért nem nevezem meg őket. Nagy valószínűséggel legalább egy forgott volna belőlük ebben az évben, ha nem üt be a Covid-krach. Azért még reménykedem, hátha késő ősszel be tud valamelyik indulni…



Jól sejtjük, hogy egy vágó életében a karantén nem hoz nagy változást? Már ha van mit vágni.

Egy vágó alapvetően irodai / stúdiókörnyezetben dolgozik, ezért jogosnak tűnik a felvetés. Nekem viszont annyi a különbség, hogy soha nem kényszerültem rá az itthoni munkára, szándékosan nem akartam keverni a magán és szakmai területeket, ezért külső stúdiókban, kifejezetten filmszerkesztési utómunkálatokra kialakított terekben dolgoztam. Most ez megváltozott azzal, hogy hazacuccoltam.

Ezzel együtt a vágószobának is vannak lakói és látogatói: rendezők, producerek, ügynökségek stb. akik a jelenlegi járványügyi helyzetben szintén korlátozottan tudnak csak mozogni. A járvány végéig meg kell tanulnunk ezt a csapatmunkát úgy is működtetni, hogy fizikailag távol vagyunk egymástól és online közvetítjük a vágási folyamatot.

Összegezve, ha van nálunk feldolgozatlan nyersanyag, "vágnivaló", akkor szakmai szempontból kevésbé érint bennünket a karantén, így ha lassabban is, de tudunk haladni. Viszont mivel minden forgatás leállt, ez a visszaesés számunkra is nagyon érezhető.

Milyen gyakran mozdulsz ki? Bírod a bezártságot? Fertőtleníted a kilincset, miután hazatértél?

Bírom a bezártságot, de a lakáshoz tartozó terasz-kiskert is segít a szabadságélmény megtartásában. Fel vagyok szerelkezve kajával, fertőtlenítőszerekkel, maszkokkal, de próbálom nem túlpörögni a dolgot, ezért az óránkénti kilincsmosdatás nem rám vall. Magam részéről nem igazán tartok a járványtól, de idős honfitársaink és a környezetem védelme érdekében igyekszem komolyan venni a fennálló helyzetet… meg hát Győrfi Pál is erre kért immáron tízezredik alkalommal, így azt hiszem jobb ha szót fogadok. :)



Szerinted milyen hatással lesz a magyar filmre ez az időszak? Kreatív energiákat is felszabadíthat?

Az a megérzésem, hogy amíg nincs hatékony ellenszer, addig egy picit be kell rendezkedni egy új típusú életre - hiszen a járványnak lehetnek újabb hullámai, amelyek ismételten hatással lesznek a csoportosulásokra (a filmszakmára értve: forgatások és mozivetítések), így akár a következő években számolni kell ezzel a tényezővel is.

Bízom benne hogy a filmipar átvészeli ezt az időszakot gyártási, alkotói és befogadói oldalról egyaránt. Az egyetlen jó hír, hogy több helyről azt hallottam, hogy a rendezők és írók tömegesen öntik a kreatív energiáikat pályázatokba és forgatókönyvekbe. Azt gondolom, hogy a magyar filmnek újabb utakat kell majd keresni a moziforgalmazáson felül is, mert attól tartok hogy számottevő idő lesz, amíg az emberek újra mernek és akarnak majd moziba menni. (De ne legyen igazam.)

Mire használod fel a felszabadult időt? Mit nézel, mit olvasol, mivel kötöd le magad?

Csinosítom a lakást, locsolom a virágokat, főzőcskézek, tanulok új szoftvereket, és pörgetem a Netflix-HBO duót. Nemrég fejeztem be az Ozark 3. évadát, nézem a Michael Jordan-es  Az utolsó tánc című dokusorozatot. De leginkább dolgozom, mert most még szerencsére van mit. :)

Mit fogsz csinálni az első olyan napon, amikor az élet visszatér a normális kerékvágásba?

Amit biztos szeretnék megvalósítani az első napon, az egy éjszakába nyúló burgerezés az egyik kedvenc éttermemben vagy kerti grill a barátokkal.

A cikksorozat korábbi részei:

#38 - Tasnádi Zsófia

#37 - Deák Kristóf

#36 - Szabó Szonja

#35 - Szalay Bence

#34 - Dér Asia

#33 - Lóth Balázs

#32 - Szőke Abigél

#31 - Gelencsér Gábor

#30 - Czakó Judit

#29 - Balázs István Balázs

#28 - Vincze Teréz

#27 - Ferenczy Gábor

#26 - Szalai Károly

#25 - Bognár Péter

#24 - Tóth Barnabás

#23 - Lakos Nóra

#22 - Ujj Mészáros Károly

#21 - Mécs Mónika

#20 - Zurbó Dorottya

#19 - Szász Attila

#18 - Dombrovszky Linda

#17 - Kovács Gellért

#16 - Máté Bori

#15 - Kárpáti György Mór

#14 - Enyedi Ildikó

#13 - Bergendy Péter

#12 - Osváth Gábor

#11 - Gera Marina

#10 - Fillenz Ádám

#9 - Jakab Juli

#8 - Schubert Gusztáv

#7 - Rév Marcell

#6 - Tóth Luca

#5 - Scherer Péter

#4 - Schwechtje Mihály

#3 - Liszka Tamás

#2 - Kis Hajni

#1 - Herendi Gábor