Hogyan érinti az életedet és a munkádat a járvány?

Szerencsére elég jól haladnak Szilágyi Fanni első, Veszélyes lehet a fagyi című Inkubátoros filmjének előkészítési munkálatai. Eredetileg áprilisra terveztük a forgatást, de ajándékba kaptunk pár plusz hetet előkészíteni, ami elég nagy luxus ilyen kis költségvetésű filmnél. Időnként belefolyok Badits Ákos Űrpiknik című filmjének utómunkálataiba is, amit tavaly forgattunk és év végére várható a bemutatója. Néha Reisz Gábor készülő filmtervével is van mit csinálnom, szóval nem unatkozom. A legjobb része a karanténnak, hogy most tényleg csak a szerelemprojektekkel foglalkozhatok.

Milyen gyakran mozdulsz ki? Bírod a bezártságot? Fertőtleníted a kilincset, miután hazatértél? 

Nagyon ritkán mozdulok ki, lényegében ötvenvalahány napja a Blahán vagyok a lakásomban, de már egészen megszoktam. Több a madárcsicsergés és idén először nem halnak meg a fűszernövényeink a gangon és a macskánk is boldogabb. Kesztyűben és maszkban járok bevásárolni a közeli kis boltba vagy házhoz rendeljük a bevásárlást. Próbálunk felelősségteljesek lenni, de nem pánikoljuk túl.

Tasnádi Zsófi az Űrpiknik forgatásán / Fotó: Konda Brigi

Van olyan filmes munkád, ami elmaradt, vagy eltolódott?

Amit sajnálok, hogy a járvány miatt eltolódik egy music video kurzus a MOME-n, ahol részt veszek a tanításban. Áprilisban jött volna a gyakorlati része, amit leginkább vártam, de ez most sajnos félbeszakadt. 

Szerinted milyen hatással lesz a magyar filmre ez az időszak? Kreatív energiákat is felszabadíthat?

Én azt remélem, hogy a magyar filmre rövid távon pozitív hatása lesz ennek az időszaknak. Talán a legjobb szakembereket most nem kapkodják el a külföldi szervíz melók, több kedvvel forgatnak majd magyar filmeket, felértékelődik, hogy legalább van itthon munka. Hosszútávon nehezebb időszak jöhet, összességében kevesebb munka és nagyköltségvetésű projekt lesz, ez nem tesz jót semmilyen szakmának. Arra is kíváncsi vagyok, hogy gyakorlatban mennyire fogják betartani a magyar forgatásokon az előírt óvintézkedéseket, sajnos nem vagyok túl bizakodó. Ennek ellenére nagyon várom azokat a projekteket is, amik a karantén helyzetet dolgozzák fel, szerintem fontos ezekre az időkre reflektálni.

Fotó: Konda Brigi

Mire használod fel a felszabadult időt? 

A két hónap itthonlét teljesen hullámzó és gyakran váltakozik a konstruktív és destruktív énem, akár egy napon belül is. Eddig is egy kiszámíthatlatlan, állandó alkalmazkodást igénylő életet éltem, ezért gyorsan megszoktam az új helyzetet. Az első hónapban az összes karantén klisén túl voltam, maszkot varrtam, virágot ültettem, kovászos kenyeret sütöttem. Aztán eljutottam oda, hogy azoknak is nekilássak, amiket a legtovább halogattam, például frissítsem a portfólióm vagy csak úgy, magam kedvére rajzoltam, festettem. Most már ezt nagyon megszoktam, inkább attól tartok, hogyha ennek vége lesz, hiányozni fog ez a kényelem. Már mindenki kacsintgat a forgatások felé, és érzek egyfajta általános türelmetlenséget, hogy most már nagyon elég volt az embereknek ebből, én meg még maradnék itthon.

Mit nézel, mit olvasol, mivel kötöd le magad?

Olvasni kevesebbet olvasok, mint azt elterveztem, Krusovszky Dénes Akik már nem leszünk sosem című regénye volt a legutóbbi. Sorozatokat ritkán szoktam végignézni, amiket mégis sikerült, bár ezeknek nem kell reklám, azok a Kidding (második évad), Midnight Gospel, Devs. A doksik közül az Act of Killinget, American Factory-t láttam és a Honeylandet, amit nagyon ajánlok. Filmekből a Monos volt rám nagy hatással, ezen kívül a Dogman, a Honey Boy, a Nyár (Leto) és természetesen a Békeidő, amit legutóbb láttam. A magyarhangya oldalán pótlom, amikre anno nem jutottam el moziba, legutóbb például a No című filmet.

A cikksorozat korábbi részei:

#37 - Deák Kristóf

#36 - Szabó Szonja

#35 - Szalay Bence

#34 - Dér Asia

#33 - Lóth Balázs

#32 - Szőke Abigél

#31 - Gelencsér Gábor

#30 - Czakó Judit

#29 - Balázs István Balázs

#28 - Vincze Teréz

#27 - Ferenczy Gábor

#26 - Szalai Károly

#25 - Bognár Péter

#24 - Tóth Barnabás

#23 - Lakos Nóra

#22 - Ujj Mészáros Károly

#21 - Mécs Mónika

#20 - Zurbó Dorottya

#19 - Szász Attila

#18 - Dombrovszky Linda

#17 - Kovács Gellért

#16 - Máté Bori

#15 - Kárpáti György Mór

#14 - Enyedi Ildikó

#13 - Bergendy Péter

#12 - Osváth Gábor

#11 - Gera Marina

#10 - Fillenz Ádám

#9 - Jakab Juli

#8 - Schubert Gusztáv

#7 - Rév Marcell

#6 - Tóth Luca

#5 - Scherer Péter

#4 - Schwechtje Mihály

#3 - Liszka Tamás

#2 - Kis Hajni

#1 - Herendi Gábor