A magyar film az életünk, mindennapjaink része, ez nem kérdés. Ahogy az sem, hogy megérdemel egy születésnapot, amikor elhivatott partnereinknek, a televízióknak, a mozisoknak, a streaming szolgáltatóknak és a programszervezőknek köszönhetően a páratlan magyar filmkincsre, kedvenc filmjeinkre irányítjuk a figyelmet. Közös célunk, hogy széles körben népszerűsítsük a hazai alkotócsapatok munkáit, közös történeteinket, hőseinket és újra nézzük kedvenceinket, akár a közelmúlt filmsikereit és izgalmas felfedezéseit vagy a kiváló minőségben felújított klasszikusokat. Nagyon örülünk, hogy évről évre egyre többen csatlakoznak programokkal a Magyar Film Napjához, így a 2018-ban életre hívott ünnepnap gyorsan közös üggyé, hagyománnyá válhatott.” – nyilatkozta Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet elnöke.

Április 30. az évfordulója Zsitkovszky Béla és Pekár Gyula alkotása, A táncz címmel készült ismeretterjesztő film első nyilvános bemutatójának. Az első megrendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó, 1901-ben forgatott mozgóképünkből csak fotók maradtak fenn, de azóta számos kiemelkedő magyar film készült, melyek legjobbjait műsorra tűzik a televíziók, a streaming szolgáltatók és a mozik is.

A táncz

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján, a Filmión csütörtök reggeltől vasárnap estig ingyenesen nézhető lesz hat kiváló magyar film. Az ünnepi kínálatban olyan kultfilmek szerepelnek, mint az Egészséges erotika, a Szerelem első vérig, a Legényanya és egy különleges musical-rajzfilm 1979-ből, a Habfürdő. Az Oscar-díjas Deák Kristóf Foglyok című alkotása egy hihetetlen, de igaz történetet feldolgozó dráma a saját lakásában foglyul ejtett családról az 50-es években, továbbá Bergendy Péter és Köbli Norbert fordulatos ügynökthrillere, A vizsga is látható lesz.

A közmédia csatornáin műsorra tűzik többek között a Valan – Az angyalok völgye című Erdélyben forgatott komor krimit, a Berlinale Arany Medve díjával kitüntettet, Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről-t és a magyar filmtörténet legbájosabb klasszikusának jegyzett Meseautó-t Perczel Zita főszereplésével. 

A TV2-n ismét nézhető lesz Bacsó Péter maró szatírája, A tanú, a Macskafogó, a Csinibaba és a Made in Hungária is a Magyar Film Napja alkalmából. Az RTL Klub műsorát a Budapest noir című rejtélyekkel átszőtt krimi és a Seveled című romantikus komédia tévépremierje gazdagítja. A televízióban vetített magyar filmek teljes listája itt található.

Macskafogó

A HírTV a magyar filmtörténet legnagyobb közönségsikerét, a Hyppolit, a lakáj-t vetíti. Megunhatatlan komédia Kabos Gyula és Csortos Gyula főszereplésével az úrhatnám lakájról és nevelhetetlen gazdájáról, aki legszívesebben a hagymához is hagymát enne. Az ATV Spirit Szomjas György kulfilmjét a Kopaszkutyát vetíti, mely igazi magyar rocktörténet, a 80-as évek életérzésének karcos lenyomata.

Egész hétvégén kedvezményes jegyárakkal és a legutóbbi magyar filmalkotásokkal várja a mozinézőket országszerte, mind a 18 Cinema City mozi. Műsoron lesz Deák Kristóf Az unoka című krimije, a lélegzetelállító Vadlovak dokumentumfilm a Hortobágyról, Csuja László és Nemes Anna csodálatos testépítő-filmje, a Szelíd, Fazekas Máté Bence szatírája, a Kilakoltatás, és még Ákos rövidfilmjét, a Magunk maradtunkat is láthatjuk.

A Tabán és a Kino Caféban tart vetítéseket a Budapest Film a Magyar Film Napja alkalmából. A nézők a Tabán egy termében, a Kino Café összes termében klasszikus magyar filmalkotásokat nézhetnek. A Tabánban az Eszkimó asszony fázik, az Egészséges erotika, az István, a király és a Vuk című filmeket vetítik, a Kino Caféban pedig újra mozivásznon lesz látható kiváló minőségben Enyedi Ildikó filmje, Az én XX. századom, Bereményi Géza 1989-es klasszikusa, az Eldorádó, továbbá Gothár Péter legendás Megáll az idő című alkotása, Török Ferenc elsőfilmje, a Moszkva tér, Bacsó Péter kultfilmje, A tanú, valamint az Egy erkölcsös éjszaka Psota Irén főszereplésével..

Szelíd 

A fővároson túl országszerte is lesznek magyar film vetítések a mozikban és további helyszíneken. A Nemzeti Filmintézet Filmarchívum és Filmlabor igazgatóságainak együttműködésében felújított magyar klasszikusokat 14 helyszínen lehet újra nézni nagyvásznon.

A nemzetközi fesztiválok és a hazai művészmozik sikereire fókuszáló Cinego két válogatással is készül: 2021 legizgalmasabb magyar filmjeiből – köztük az Evolúció és a Külön falka – és a múlt és jelen kapcsolatát középpontba állító alkotásokból is kínál válogatást, köztük a Napszálltát és a Nagyi projektet.

A HBO Max ünnepi kínálatában először lesz látható Aracsi Norbert II. világháborús rövidfilmje, az Elfelejtett nemzedék és Holtai Gábor fesztiválkedvenc rövidfilmje, a Második kör. Friss epizóddal érkezik A besúgó című sorozat is, amely az HBO Max nézettségi toplistáinak élén szerepel a bemutatása óta.

Forrás: NFI