Hogyan érintette a munkádat és az életedet az elmúlt időszak?

Nagyon intenzív sok szempontból ez az időszak, ami egyszerre jelenti azt, hogy fárasztó, inspiráló és szeretettel teli. Február végén született meg a kislányunk, tehát eleve új időszak kezdődött az életünkben, de nem gondoltuk, hogy ennyire új lesz. Az egyik fontos jellemzője a karanténos életnek, hogy megszűnnek a munka és magánélet közti határok: hamar kiderült, hogy az csak a kezdet, hogy sok feleslegesnek tűnő meetingre nem mész el, de online sem feltétlenül kapcsolódsz be mindenbe, ha a gyerekeid ugrálnak körülötted, olykor rajtad.

A karantén elején azt terveztétek, hogy nyáron talán megtartjátok a Friss Húst. Most mi a tervetek a fesztivállal? Lehet hogy online fogjátok megrendezni?

Amikor halasztani voltunk kénytelenek, megbeszéltük, hogy nincs értelme túl konkrét terveket szövögetni. A nyár elejét is azért mondtuk, mert kellett valami nem túl távoli lehetséges dátum, amit ehhez hasonló interjúkban megemlíthetünk – sajnos elég hamar világos lett, hogy ez nem egy reális opció. Most már az őszi lehetőségeket figyeljük – nagyon balszerencsésnek érezném magunkat (és persze a világot), ha akkor sem lehetne bizonyos korlátozások figyelembe vételével rendezvényeket tartani. Egész biztosan hangsúlyosabb szerepet fog kapni az online megjelenésünk, de nem sok értelmét látnám, hogy az egész fesztivál streamen fusson végig. A Friss Hús mégiscsak arról szól, hogy nagyvásznon lehet rövidfilmeket nézni egy szuper közösségben – ez fontos a nézőknek, az alkotóknak és persze nekünk, szervezőknek is. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

splendid isolation. day 10

A post shared by Dániel Deák (@hasitottfa) on

Továbbra is tartod az elzárkózást más emberektől? Vagy már jársz ki rendszeresen az utcára, emberek közé és találkozol barátokkal, családtagokkal?

A családommal elég szigorú karantént tartottunk, és szerencsére így tettek a legközelebbi – velünk nem egy háztartásban élő – rokonaink, így velük egy idő után találkozhattunk a szabadban. Erre nagy szükségünk is volt, mert borzasztóan hiányoztak, ahogy a barátaink is, akikkel viszont inkább csak virtuálisan tudunk beszélgetni – és úgy is keveset, mert megbokrosodtak a gyerekeink és a teendőink. 

Mi az, ami a legjobban hiányzott a normál hétköznapokból? Mi az, amit rögtön csinálni akarsz majd, ha az élet visszatér a megszokott keretek közé?

Nem tudom, visszatérnek-e egyáltalán a korábbi keretek, tehát például az utazásokkal mi lesz a helyzet, de azért kettesben lenni a feleségemmel, moziba, színházba, múzeumba, étterembe és persze időnként az irodába bejárni, barátokkal találkozni nagyon szeretnék már. És persze bölcsődébe és iskolába vinni a gyerekeket! 

Kipróbáltál most valami újat, amit eddig még soha nem próbáltál?

Három gyerekkel 0-24-ben együtt pörögni mindenfajta segítség és játszóterezés nélkül – kemény drog.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

splendid isolation. day 6

A post shared by Dániel Deák (@hasitottfa) on

A karanténba nagy tervekkel mentek neki az emberek. (Nyelvtanulás, testedzés, tanfolyam stb.) Neked volt ilyen? És elég kitartó voltál?

Az előbb említettek miatt nem sok nagyívű projekt fért be az életbe. Újra rászoktam a futásra, új útvonalakat is rendszeresítettem – ennek akkor érzem igazán a jelentőségét, ha kimarad néha egy-egy nap, és kezelhetetlenül sok feszkó lesz bennem hirtelen. Ezen kívül szerencsére elég érdekes a munkám, és nagy örömet tud jelenteni, ha találok időt arra, hogy koncentráltan dolgozhassak. 

Szerinted milyen hatással lesz a filmekre és a filmesek gondolkodására ez az időszak?

Egészen biztosan lesznek tartalmi, formai és gazdasági következmények. Kíváncsi vagyok, hogy kreatív szempontból hogyan hat majd a filmekre, egyelőre a reklámipar meg a tévék reagáltak a leggyorsabban; van egy-egy izgalmas darab, de jól látszódnak a klisék. Az egész járványügyi helyzet legnagyobb esélye, hogy lomtalaníthassunk: nem biztos, hogy minden fapados repülőjáratra szükség van, mint ahogy az sem biztos, hogy az összes közepes filmnek el kell készülnie. Talán a pazarlóan nagy és jelentős környezeti terhelést jelentő stábok ideje is lejár. 

Mire használod fel a felszabadult időt? Mit nézel, mit olvasol, mivel kötöd le magad?

:DDD

Mi a terved a nyárra?

Valószínűleg ugyanezt fogom, fogjuk csinálni, mint eddig, talán kicsit lazuló keretek között. Reméljük, be tudjuk jelenteni a Friss Hús tervezett időpontját, illetve dolgozom egy filmes startupon, aminek nyáron már lesznek látható jelei. 

A cikksorozat korábbi részei:

#41 - Nemes-Jeles Veronika

#40 - Ráduly György

#39 - Duszka Péter Gábor

#38 - Tasnádi Zsófia

#37 - Deák Kristóf

#36 - Szabó Szonja

#35 - Szalay Bence

#34 - Dér Asia

#33 - Lóth Balázs

#32 - Szőke Abigél

#31 - Gelencsér Gábor

#30 - Czakó Judit

#29 - Balázs István Balázs

#28 - Vincze Teréz

#27 - Ferenczy Gábor

#26 - Szalai Károly

#25 - Bognár Péter

#24 - Tóth Barnabás

#23 - Lakos Nóra

#22 - Ujj Mészáros Károly

#21 - Mécs Mónika

#20 - Zurbó Dorottya

#19 - Szász Attila

#18 - Dombrovszky Linda

#17 - Kovács Gellért

#16 - Máté Bori

#15 - Kárpáti György Mór

#14 - Enyedi Ildikó

#13 - Bergendy Péter

#12 - Osváth Gábor

#11 - Gera Marina

#10 - Fillenz Ádám

#9 - Jakab Juli

#8 - Schubert Gusztáv

#7 - Rév Marcell

#6 - Tóth Luca

#5 - Scherer Péter

#4 - Schwechtje Mihály

#3 - Liszka Tamás

#2 - Kis Hajni

#1 - Herendi Gábor