Hogyan érintette az életedet és a munkádat az elmúlt időszak?

Hirtelen zúdult ránk a változás. Egyszer csak nem jöttek a kollégák a hangstúdióba dolgozni, a gyerekek otthonmaradtak, nem találkozhattunk a nagyszülőkkel. Ráadásul a szomszédunkban épp elkezdtek egy nagy építkezést, brutális zajokkal, rezgésekkel tették még élhetetlenebbé az otthoni karantént. Aztán lassan megszoktuk az új életet, kialakítottuk az új rutinokat, az építkezés zaj is csendesült, ahogy mélyebbre jutottak a kiásott gödörben. És épp tegnap, Milán fiam nevenapján már a nagyszülőkkel is találkoztunk a kertben, a maszkok hamar lekerültek, nagy volt a boldogság.

Továbbra is tartod az elzárkózást más emberektől? Vagy már jársz ki rendszeresen az utcára, emberek közé és találkozol barátokkal, családtagokkal?

Csökkentett munkaidőben, de végig bejártam a stúdióba dolgozni, onnan vettem részt az online órákon is, amiket a hangmester hallgatóknak tartottunk. Készítettem pár tutorial videót is, ill. dolgoztam a DLA disszertációmon. Aztán minden másnap elugrottam vásárolni, általában kora reggel, vagy este, hogy kerüljem a tömeget, de nem is a vírus miatt, hanem mert amúgy is utálom a sorbanállást. Sima orvosi maszk, idegesítően párásodó szemüveg, aztán kézmosás, ennyi volt, vigyáztunk, de nem aggódtuk túl. Most pedig fontolgatjuk a barátokkal újra egy teraszos sörözés ötletét, egy jó kis szűretlen búzasörre gondolok.

Zányi Tamás az amerikai hangmérnökök szövetségének díjával, az Arany Orsóval a Saul fia sajtótájékoztatóján / Fotó: Valuska Gábor

Mi az, ami a legjobban hiányzott a normál hétköznapokból? Mi az, amit rögtön csinálni akarsz majd, ha az élet visszatér a megszokott keretek közé?

A legjobban a családi találkozás hiányzott (idős szüleink vannak), meg az utcai, kocsmai, piaci nyüzsgés. Figyeltem, ahogy a külső budapesti atmoszférák elncsendesülnek, ezt tulajdonképpen élveztem is. Gondoltam hogy felveszek pár hangot, de aztán erre mégsem került sor. Most lassan megyünk vissza a régi kerékvágás felé, de már megint brutális lett az autóforgalom, ezt nem annyira szeretem. Megyünk hamarosan újra játszóterezni a gyerekekkel és Maja lányomnak már nagyon hiányzik az ovis csoport, a kis barátok, szeretnénk még velük találkozni ebben a tanévben.

Van olyan filmes munkád, ami elmaradt, vagy eltolódott? Látod már, mi lesz a következő, mire véget ér a bezártság?

Sajnos igen, van egy külföldi nagyszabású munkánk, amit teljesen lemondtak és ez most nagyon próbára teszi a hangstúdiónk fenntartását. Ezt március végén kezdtük volna, de szerencsére Krasznahorkai Balázs Hasadék című első filmjének hangkeverését még épp sikerült a teljes lockdown előtt befejeznünk. Remek kis csapattal dolgoztunk, nagyon elégedett vagyok. A következő hónapokra még nincs nagyobb projektünk, de a nyár végétől már vannak munkatervek, ezekről egyelőre még nem beszélhetek. Jelenleg az egyetemi tanév befejezése, a disszertációm, a végzős hangmesterek szakdolgozatai, a gyerekekkel való foglalkozás nagyjából minden időnket leköti.


Zányi Tamás az 1945 hangjáról mesél

Kipróbáltál most valami újat, amit eddig még soha nem próbáltál?

Merőben új dolgot nem, de egy kicsivel több időt tudtam foglalkozni a 360 fokos hang témakörével. A térhatású hang mindig is érdekelt, eddigi munkáimban is próbáltam bátrabban használni, de a minden irányú hangreprodukció és hangdramaturgia alkalmazása azért még gyerekcipőben jár hiába telt el már 8 év a Dolby Atmos bemutatása óta. Ambisonics, binaural, 360 reality, ezekkel játszadoztam, kísérleteztem kicsit.

A karanténba nagy tervekkel mentek neki az emberek. (Nyelvtanulás, testedzés, tanfolyam stb.) Neked volt ilyen? És elég kitartó voltál?

Nem volt semmi ilyen, csak ez előbb említett elfoglaltságok. A családdal együtt ezek bőven kitöltötték minden percünket, nem volt üresjárat.

Szerinted milyen hatással lesz a filmekre és a filmesek gondolkodására ez az időszak?

Biztos, hogy néhány dolog meg fog változni. Talán az utómunkában kevésbé, de a forgatásokon merőben új munkamódszerek és szabályok kerülhetnek bevezetésre. A kollégáimat is nagyon foglalkoztatja, hogy ezután például odamehetünk-e majd a színészhez, felszerelhetjük-e rá a személyes mikrofonját (mikroportot), ahogy eddig, vagy ezt máshogy kell majd megoldani? Szóval rengeteg a kérdés egyelőre, a nyár végére talán többet fogunk tudni.

Fotó: MTI / Kallos Bea

Mire használod fel a felszabadult időt? Mit nézel, mit olvasol, mivel kötöd le magad?

Egyáltalán nem lett több időnk, sőt kevesebb, hiszen párom és én is dolgoztunk fél munkaidőben, a másik felet pedig felváltva a gyerekekkel töltöttük (Maja és Milán 6 és 3 évesek). De azért hétvégeken kitörtünk a szűkebb lakóhelyről és 2 hete már a Balatonon is voltunk, Majcsi boldogan csobbant a 15-18 fokos vízben (a nagyszűlők utólagos és őszinte rémületére). Most többet szeretnénk a szabadban lenni sétálni, biciklizni, az elmaradt tavaszi futóversenyeket pótolni. Én régebben minden évben mentem Vivicitta-ra, vagy ősszel Nike félmaratonra, és most tavasszal jöttek volna a gyerekek is. Ezt megpróbáljuk valami házi futóverseny keretében pótolni, már szerveződik.

Mi a terved a nyárra?

Egyelőre még nem tudjuk, kivárunk a tervezéssel. Magyarországi túrák biztosan lesznek, Velencei-tó, ahol felnőttem, Balaton és felvidéke tervbe van véve. Közben fejlesztem a saját majdnem 3D atmoszféra mikrofon “vitorlázat”-ot, ami 6 db mikrofonból fog állni, kettő-kettő előre, hátra és felfelé. Ezzel szeretnék pár kísérleti atmoszféra felvételt készíteni majd.

A cikksorozat korábbi részei:

#45 - Andrasev Nadja

#44 - Herczeg Zsófi

#43 - Lengyel Balázs

#42 - Deák Dániel

#41 - Nemes-Jeles Veronika

#40 - Ráduly György

#39 - Duszka Péter Gábor

#38 - Tasnádi Zsófia

#37 - Deák Kristóf

#36 - Szabó Szonja

#35 - Szalay Bence

#34 - Dér Asia

#33 - Lóth Balázs

#32 - Szőke Abigél

#31 - Gelencsér Gábor

#30 - Czakó Judit

#29 - Balázs István Balázs

#28 - Vincze Teréz

#27 - Ferenczy Gábor

#26 - Szalai Károly

#25 - Bognár Péter

#24 - Tóth Barnabás

#23 - Lakos Nóra

#22 - Ujj Mészáros Károly

#21 - Mécs Mónika

#20 - Zurbó Dorottya

#19 - Szász Attila

#18 - Dombrovszky Linda

#17 - Kovács Gellért

#16 - Máté Bori

#15 - Kárpáti György Mór

#14 - Enyedi Ildikó

#13 - Bergendy Péter

#12 - Osváth Gábor

#11 - Gera Marina

#10 - Fillenz Ádám

#9 - Jakab Juli

#8 - Schubert Gusztáv

#7 - Rév Marcell

#6 - Tóth Luca

#5 - Scherer Péter

#4 - Schwechtje Mihály

#3 - Liszka Tamás

#2 - Kis Hajni

#1 - Herendi Gábor