Hogyan érintette az életedet és a munkádat az elmúlt időszak?

Természetesen számomra is szorongással és aggodalommal teli a koronavírus járvány minden szempontból, az elmúlt időszakból mégis megpróbáltuk a családommal kihozni a maximumot. Az élet itthon egyszerű. Főzünk, játszunk, dolgozunk és sok időt töltünk a kertben. Ez utóbbi nagyon nagy adomány most még inkább, mint valaha.

Továbbra is tartod az elzárkózást más emberektől? Vagy már jársz ki rendszeresen az utcára, emberek közé és találkozol barátokkal, családtagokkal?

Mivel a családban több nagymamát és dédit is veszélyeztet a vírus, így teljes az elzárkózásunk, hogy őket segíthessük. A nagyszülők mindenképp akarták látni Annát, a hatéves kislányunkat, úgyhogy velük szoktunk találkozni, mással nem. Mindent kirendelünk, amire csak szükségünk lehet. Furcsa élet ez, de amúgy is eléggé remete típusok vagyunk.

Mi az, ami a legjobban hiányzott a normál hétköznapokból? Mi az, amit rögtön csinálni akarsz majd, ha az élet visszatér a megszokott keretek közé?

Az utazás. Félek tőle, hogy idén nem jutunk el tengerpartra, pedig az nagyon hiányzik már.

Lengyel Balázs és kislánya, Anna

Van olyan filmes munkád, ami elmaradt, vagy eltolódott? Látod már, mi lesz a következő?

Forgatókönyvíróként nem érzem még a járvány igazi hatását, csak szó van róla, hogy esetleg csúsznak majd projektek. Császi Ádámmal közösen írt filmünk, az Ando Drom nem tudott elstartolni tavasszal, de nyáron le fog végre forogni. Ezt nagyon várom. Dolgozom két nagyobb drámasorozaton is zseniális írótársakkal. A Zoom, a helyzethez képest, ideális eszköz az írószobázásra. Jó lenne valóban együtt lenni a többiekkel, de a munkát így is el tudjuk végezni. Rendezőként ez most uborkaszezon nekem, viszont többet lehetek a családommal, és ez jól esik.

Kipróbáltál most valami újat, amit eddig még soha nem próbáltál?

Mi ránk is hatott a krízishelyzet közhelye, az egész család zongorázni tanul, kertészkedünk, edzésekről és diétákról csak beszélünk sokat, közben pedig jókat eszünk. Már terem a retek, a spenót és a saláta, amit a járvány kezdetén ültettem. Apró sikerek. Eddig kitartott a lendület és még nem őrültem bele a La La Land zongoradallamába (persze csak a kezdő részekre gondolok), meg a gyomlálásba sem.

Lengyel Balázs a Lajkó - Cigány az űrben forgatásán (fotó: Sághy Tímea)

Szerinted milyen hatással lesz a filmekre és a filmesek gondolkodására ez az időszak?

Biztos sokan próbálják majd feldolgozni ezt a járványt filmben, leginkább a bizonytalanság, a hirtelen feje tetejére álló világ abszurditása, drámája hat majd ki mindannyiunkra, és ez megjelenik filmjeinkben, akkor is, ha szóba sem kerül bennük a járvány. Számomra az igazán izgalmas kérdés, hogy képes leszek-e ebből a kevésbé rohangálós, családcentrikus életmódból átörökíteni valamennyit a járvány utáni időszakra. Ha nem lesz veszély, még jobb lesz majd itthon maradni is.

Mire használtad fel a felszabadult időt? Mit nézel, mit olvasol, mivel kötöd le magad?

Napközben a munka és főzés mellett a gyerek köti le főleg az időmet, esténként tudunk feleségemmel filmeket, sorozatokat nézni, így most pótoltam tavalyi elmaradásaimat. A család leginkább vidám (gyerek)filmekkel oldja a feszültséget, így éjszakánként nézek kevésbé vidám dolgokat, amikor a többiek alszanak. Többek között most láttam a Bacurau, Monos, Swallow, Atlantics és Les Misérables című filmeket, ezeket tudom ajánlani mindenkinek. Meg persze a kötelező sorozatokat, amikkel sok időm ment el: Better Call Saul, Kidding, When They See Us, Tiger King. Olvasni is szoktam, de ehhez elég kevés itthon a csend meg a nyugalom mostanság.

A cikksorozat korábbi részei:

#42 - Deák Dániel

#41 - Nemes-Jeles Veronika

#40 - Ráduly György

#39 - Duszka Péter Gábor

#38 - Tasnádi Zsófia

#37 - Deák Kristóf

#36 - Szabó Szonja

#35 - Szalay Bence

#34 - Dér Asia

#33 - Lóth Balázs

#32 - Szőke Abigél

#31 - Gelencsér Gábor

#30 - Czakó Judit

#29 - Balázs István Balázs

#28 - Vincze Teréz

#27 - Ferenczy Gábor

#26 - Szalai Károly

#25 - Bognár Péter

#24 - Tóth Barnabás

#23 - Lakos Nóra

#22 - Ujj Mészáros Károly

#21 - Mécs Mónika

#20 - Zurbó Dorottya

#19 - Szász Attila

#18 - Dombrovszky Linda

#17 - Kovács Gellért

#16 - Máté Bori

#15 - Kárpáti György Mór

#14 - Enyedi Ildikó

#13 - Bergendy Péter

#12 - Osváth Gábor

#11 - Gera Marina

#10 - Fillenz Ádám

#9 - Jakab Juli

#8 - Schubert Gusztáv

#7 - Rév Marcell

#6 - Tóth Luca

#5 - Scherer Péter

#4 - Schwechtje Mihály

#3 - Liszka Tamás

#2 - Kis Hajni

#1 - Herendi Gábor